Κοσμος

Απίστευτος Ερντογάν: Μετατρέψτε σε τουρκικές λίρες τα δολάρια που κρύβετε στο μαξιλάρι

«Στηρίξτε τη χώρα σας», το μήνυμα του Τούρκου προέδρου προς τους πολίτες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
erdogan23423.gif
©EPA/STR/TURKEY SNAP ELECTIONS CAMPAIGN

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Σάββατο τους Τούρκους να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες.

Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια να στηριχτεί το εθνικό νόμισμα, το οποίο έχει χάσει εφέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού νομίσματος, την ώρα που η τουρκική οικονομία δέχεται ισχυρές πιέσεις και το εμπορικό έλλειμμα διογκώνεται.

«Απευθύνομαι στους αδελφούς μου που έχουν δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι τους. Πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες. Μαζί θα κάνουμε να αποτύχει αυτό το παιχνίδι» τόνισε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας εν όψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής capital controls σε μια προσπάθεια να μπει «φρένο» στη μεταφορά καταθέσεων σε τράπεζες του εξωτερικού. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και το δημοσίευμα της εφημερίδας Sabah, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην επιβολή «τσουχτερών» προστίμων έως και 40% επί του συνολικού ποσού που θα επιχειρήσει ιδιώτης ή επιχείρηση να μεταφέρει εκτός Τουρκίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ