Κοσμος

Καμπανάκι Moody's σε Ιταλία: Προσέξτε, έρχεται υποβάθμιση

Ο οίκος αξιολόγησης ζητεί από τη νέα κυβέρνηση να συγκρατήσει τις δαπάνες και να μη μειώσει τους φόρους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
moodys.gif
©EPA/ANDREW GOMBERT

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's απείλησε την Παρασκευή να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ιταλίας, εκφράζοντας φόβους πως η νέα κυβέρνηση που αναμένεται να προκύψει από τη συνεργασία του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά, θα καθυστερήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη μείωση του χρέους, εκτροχιάζοντας τα δημοσιονομικά.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο κόμματα έδωσαν τα χέρια σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει αύξηση δαπανών και μείωση φόρων, την ώρα που το χρέος της Ιταλίας αγγίζει τα 2,3 τρις ευρώ (σ.σ. το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο).

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2017, ο συγκεκριμένος οίκος επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της Ιταλίας στη βαθμίδα Baa2, με αρνητική προοπτική, ξεκαθαρίζοντας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση προς τα πάνω μόνο στην περίπτωση που η Ρώμη αποδείξει έμπρακτα πως μπορεί να μειώσει το δημόσιο χρέος σε βάθος χρόνου. Είχε προειδοποιήσει, μάλιστα, ότι σε περίπτωση αποτυχίας, θα έρθει υποβάθμιση των ιταλικών ομολόγων.

«Ενώ κάθε άλλο παρά προσφέρει την προοπτική περαιτέρω δημοσιονομικής σταθεροποίησης, το "συμβόλαιο" για την κυβέρνηση που υπεγράφη από τα δύο κόμματα περιλαμβάνει δυνάμει πολυέξοδα φορολογικά μέτρα και μέτρα δαπανών, χωρίς σαφείς προτάσεις για το πως θα χρηματοδοτηθούν αυτά» σημειώνει στην τωρινή του ανακοίνωση ο οίκος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ