- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός - Έγινε νόμος του κράτους στη Σουηδία
Ιστορική νίκη του φεμινιστικού κινήματος - Τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιουλίου
Υπερψηφίστηκε στη Σουηδία το νομοσχέδιο, το οποίο ξεκαθαρίζει ότι κάθε σεξουαλική πράξη που γίνεται χωρίς συναίνεση ισοδυναμεί με βιασμό. Ο νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.
Το νομοσχέδιο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η συναίνεση στη σεξουαλική πράξη μπορεί να είναι είτε λεκτική είτε σωματική. Ακόμη κι αν δεν τίθεται θέμα απειλής ή άσκησης σωματικής δύναμης εάν δεν υπάρχει συναίνεση τότε πρόκειται για σεξουαλική επίθεση, κακοποίηση, βιασμό.
Με το νέο νόμο που ενέκρινε το κοινοβούλιο της Σουηδίας οι εισαγγελικές αρχές δεν θα χρειάζεται πλέον να αποδείξουν κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας τη βία που ασκήθηκε ή δεν ασκήθηκε στο θύμα.
Το σκεπτικό του νόμου έγκειται στο δικαίωμα του ελεύθερου ανθρώπου να αποφασίζει και να συμμετέχει εθελοντικά στην ερωτική διαδικασία, δίχως να υπόκειται σε σωματική η ψυχολογική βία.
Η ερευνήτρια του Ευρωπαϊκού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας για τα δικαιώματα των γυναικών, Άννα Μπλας Blus, δήλωσε για το νόμο: «Η ψήφιση του εν λόγω νόμου θα σημάνει μια τεράστια νίκη των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σουηδία, για την οποία πάλευαν ακούραστα για περισσότερο από μία δεκαετία. Αρνούμενες να μείνουν σιωπηλές, αυτές οι ακτιβίστριες οδήγησαν τους υπεύθυνους να βάλουν ένα τέλος στην σεξουαλική βία και όσοι πολιτικοί υπερψηφίσουν σήμερα το νόμο, πρέπει να καθοδηγούνται από το θάρρος τους». «Είναι σοκαριστικό αλλά αυτή η αλλαγή του νόμου στη Σουηδία θα καταστήσει τη χώρα μόλις τη 10η της Ευρώπης που αναγνωρίζει ότι το σεξ χωρίς συναίνεση είναι βιασμός. Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης ακόμη και σήμερα ορίζουν το βιασμό στη βάση της άσκησης σωματικής βίας, απειλής ή του εξαναγκασμού και αυτοί οι ξεπερασμένοι ορισμοί έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη βλάβη», πρόσθεσε.
Το νομοσχέδιο πέρασε με 257 ψήφους υπέρ και 38 κατά.
Ο νόμος αναγνωρίζει δύο νέα αδικήματα, τον βιασμό από αμέλεια και την σεξουαλική κακοποίηση από αμέλεια, τα οποία επισείουν ποινή φυλάκισης έως και τέσσερα χρόνια.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόοδος στις παρασκηνιακές διπλωματικές προσπάθειες μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν» λέει πηγή του Πακιστάν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι μια συνάντηση στον Λευκό Οίκο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί εντός δύο εβδομάδων
«Όταν ξύπνησα διαπίστωσα ότι τα δόντια μου έχουν αφαιρεθεί»
Xρησιμοποίησε πέντε πιστόλια που ανήκαν στον πατέρα του
Αυτό το φαινόμενο, που ήταν ακόμη σχεδόν άγνωστο το 2024, διογκώθηκε το 2025
Δηλώνει ότι καμία εκεχειρία δεν πρέπει να επιτρέπει ελεύθερη κίνηση στο Ισραήλ
Ο Αμερικανός πρόεδρος βλέπει πρόοδο, αλλά προειδοποιεί για κλιμάκωση αν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις
Η επίθεση ερευνάται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία
Η υπόθεση αφορά το σχέδιο κατεδάφισης της ιστορικής Ανατολικής Πτέρυγας
«Είμαστε κράτος υπό πολιορκία», δήλωσε ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ
Η μεσίτρια δολοφονήθηκε τον Δεκέμβριο του 1991, ενώ είχε πάει να δείξει ένα διαμέρισμα σε υποψήφιους πελάτες
Στον έλεγχο της νέας κυβέρνησης πέρασαν όλες οι βάσεις
Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε ενώ κοιμόταν
Στο επίκεντρο βρίσκεται η εξαφάνιση του απόστρατου υποπτεράρχου Γουίλιαμ Νιλ ΜακΚάσλαντ
Ραγδαίες εξελίξεις μετά το τηλεφώνημα του Αμερικανού προέδρου στον Αούν
Το βίντεο, που ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια προβολές
Ο 51χρονος Ερίκ Ρομπίκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από δύο αγνώστους
Διαψεύδει η Βηρυτός επικοινωνία με Ισραήλ – Τι ειπώθηκε στη συνομιλία με Ρούμπιο
Reuters: Ιράν και ΗΠΑ έχουν σημειώσει «ορισμένη πρόοδο», αλλά παραμένουν διαφωνίες για τα πυρηνικά
Δήλωσαν ως προορισμό το Ιράκ αλλά ανέμεναν εντολές στον Περσικό Κόλπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.