Κοσμος

Ο Σνόουντεν ζητά άσυλο σε 21 χώρες

Κατηγορεί τον Ομπάμα ότι τον μετέτρεψε σε πρόσωπο χωρίς πατρίδα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αιτήσεις για πολιτικό άσυλο προς 21 χώρες, ανάμεσά τους η Ρωσία, η Iσλανδία, ο Iσημερινός, η Κούβα, η Bενεζουέλα, η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα, η Γερμανία και η Γαλλία, κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο Έντουαρντ Σνόουντεν μέσω της βρετανίδας συνεργάτιδας του Τζούλιαν Ασάνζ τουWikiLeaks, Σάρα Χάρισον η οποία συνόδευε τον Σνόουντεν στο αεροπλάνο από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο «Οι αιτήσεις επιδόθηκαν σε αξιωματούχο του ρωσικού προξενείου στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας αργά το βράδυ» και συνεχίζει, «Στις αιτήσεις επισημαίνεται ο κίνδυνος δίωξης του κ. Σνόουντεν στις ΗΠΑ και το ρωσικό προξενείο έχει αρχίσει να τις διανέμει στις αντίστοιχες πρεσβείες στη Μόσχα».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, αιτήσεις έχουν επίσης κατατεθεί προς την Αυστρία, την Βολιβία, την Φινλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νικαράγουα, τη Νορβηγία, την Πολωνία, την Ισπανία και την Ελβετία.

Παράλληλα, στην πρώτη δημόσια ανακοίνωσή του από τότε που έφθασε στο αεροδρόμιο της Μόσχας στις 23 Ιουνίου, ο πρώην συμβασιούχος τεχνικός και συνεργάτης της αμερικανικής υπηρεσίας ασφαλείας (NSA), υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση του αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, τού αρνείται το δικαίωμα για άσυλο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποίησε ο οργανισμός WikiLeaks «Μετά την υπόσχεσή του να μην πράξει κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος διέταξε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να πιέσει τους ηγέτες εθνών, από τα οποία έχω ζητήσει άσυλο, να μου το αρνηθούν», τονίζει ο Σνόουντεν αναφερόμενος στον αμερικανό Πρόεδρο Ομπάμα και τον Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό το είδος εξαπάτησης από ένα παγκόσμιο ηγέτη δεν εκπροσωπεί τη δικαιοσύνη». Στην ανακοίνωσή του ο Σνόουντεν κατηγορεί, ακόμη, την κυβέρνηση Ομπάμα ότι «χρησιμοποίησε την υπηκοότητα ως όπλο» ενάντια στις προσπάθειές του να αναζητήσει άσυλο. 

Προσθέτει επίσης ότι «δεν σκοπεύει να κάνει πίσω στις πεποιθήσεις του» παρόλο που η στάση του Ομπάμα τον έχει καταστήσει «πρόσωπο χωρίς πατρίδα».

Γ.Σ.