Κοσμος

Όταν ο Άσαντ συνάντησε τον Πούτιν στο Σότσι (εικόνες, video)

Χαμόγελα, θερμοί εναγκαλισμοί και υποσχέσεις για αποκατάσταση της ειρήνης στη Συρία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
putin-assad.jpg
©EPA/MICHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Εικόνες από το τετ α τετ του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Μπασάρ αλ-Άσαντ στο Σότσι της Ρωσίας μετέδωσαν ρωσικά ΜΜΕ.

Το ταξίδι-αστραπή του προέδρου της Συρίας ξάφνιασε αρκετούς, με το Κρεμλίνο να αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι δύο ηγέτες είχαν μια διεξοδική συζήτηση σε μια προσπάθεια να αναβιώσει ο «πολιτικός διάλογος» και να δοθεί μια ειρηνική λύση στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εν μέσω Αραβικής Άνοιξης τον Μάρτιο του 2011.

Η Ρωσία παραμένει στενός σύμμαχος της Συρίας, με τη Μόσχα να υποστηρίζει με εναέρια μέσα και επίγειες στρατιωτικές μονάδες τον κυβερνητικό στρατό στις μάχες του ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους και τους μαχητές της αντιπολίτευσης.

Putin meets Assad in Sochi, Russia

Τι ειπώθηκε

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση μετά το τετ α τετ τον Δεκέμβριο του 2017 στη ρωσική αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Συρία, όπου ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωνε την απόσυρση μέρους των στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας.Παράλληλα, είναι η πρώτη συνάντηση μετά τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς τον Απρίλιο στον απόηχο των καταγγελιών από στελέχη της αντιπολίτευσης για χρήση χημικών όπλων κατά αμάχων από τον Άσαντ.

assad-putin-2.jpg

Σύμφωνα με το Russia Today, o Πούτιν απέδωσε τα εύσημα στον πρόεδρο της Συρίας για τις «επιτυχίες των κυβερνητικών δυνάμεων εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι επόμενος στόχος είναι να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθούν «ξένες δυνάμεις από τη συριακή επικράτεια» και να δοθεί έμφαση στην οικονομική ανάκαμψη και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους.

19528614.jpg

«Οι συνθήκες σταθερότητας βελτιώνονται στη Συρία, ανοίγοντας την πόρτα στην πολιτική διαδικασία που ξεκινήσαμε πριν από κάποιο καιρό. Γνωρίζουμε, όμως, ότι δεν θα είναι εύκολο διότι ορισμένες χώρες δεν θέλουν η σταθερότητα να επικρατήσει εκ νέου στη Συρία. Εν τούτοις, με εσάς και με άλλους εταίρους και φίλους, θα συνεχίσουμε να προχωράμε αποφασιστικά στη διαδικασία της διευθέτησης με στόχο την ειρήνη. Χάρη στις στρατιωτικές επιτυχίες, θα καταφέρουμε να εξομαλύνουμε την κατάσταση στη χώρα, γεγονός που θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή των συμπολιτών μας στα σπίτια τους» ανέφερε από τη μεριά του ο Άσαντ.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας θα υποδεχτεί στο θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ