- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
Financial Times: Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, εφιάλτης στην Ιταλία
«Οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας μπορούν να τινάξουν την Ευρωζώνη στον αέρα»
«Οι προτάσεις των Πέντε Αστέρων και της Λέγκας μπορούν να τινάξουν την Ευρωζώνη στον αέρα» γράφουν σήμερα οι Financial Times.
«Οι προτάσεις στο έγγραφο που διέρρευσε είναι πολύ πιο ριζοσπαστικές απ’ ότι ανέμεναν οι αγορές –κι αν εφαρμοστούν η Ευρωζώνη θα διαλυθεί», υποστηριζει η εφημερίδα.
«Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι τα φιλόδοξα σχέδια του Μακρόν για βαθύτερη ενοποίηση στην Ευρωζώνη είναι πια χαμένη υπόθεση: δεν πρόκειται η Γερμανία να δεχθεί ποτέ πανευρωπαϊκό ομόλογο που θα συνδέει το ιταλικό χρέος με το γερμανικό. Σε χθεσινή, κοινή ανακοίνωσή τους Πέντε Αστέρια και η Λέγκα αναφέρθηκαν στην περίοδο του ’80 και του ’90 όταν η Ιταλία είχε ακόμα τη λίρα, πριν τη συνθήκη του Mάαστριχτ.
Φαίνεται ότι Σαλβίνι και Ντι Μάγιο "φλερτάρουν" ακόμα και με έξοδο από την Ευρωζώνη. Το σχετικό έγγραφο δίνει μια ιδέα για το τι μπορεί να σημαίνει μια κυβέρνηση συνασπισμού κατά του κατεστημένου», σχολιάζει ο αναλυτής Λορέντσο Κοντόνιο. Παραμένει, ωστόσο, ακόμα αβέβαιο πόσο θα το «τραβήξουν» τα δύο κόμματα.
Συμφωνα με την εφημερίδα είναι σε εξέλιξη μια «ανταρσία στο Νότο: αν οι Βρυξέλλες πίστευαν ότι το να αντιμετωπίσουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα ήταν εφιάλτης, ας «σφίξουν τώρα τις ζώνες τους» για ν’ αντιμετωπίσουν την Ιταλία».
«Θα μπορούσε βέβαια ο Ιταλός Πρόεδρος να ανακοινώσει ότι ο συνασπισμός δεν "δουλεύει", να ορίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών και να προκηρύξει εκλογές. Αυτά όμως είναι χίμαιρες –μια κυβέρνηση τεχνοκρατών μόνο θα ενδυνάμωνε τους λαϊκιστές.
Ωστόσο, οι ενδείξεις είναι ότι μάλλον αυτή η κυβέρνηση θα αποτύχει και θα προσπαθεί να εξασφαλίζει στήριξη κινητοποιώντας τους ψηφοφόρους κατά των Βρυξελλών, κατά του Tραμπ και υπέρ του Πούτιν. Κι αυτό είναι συνταγή για ευρωπαϊκή αστάθεια» σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.
Σε σχόλιό του στην ίδια εφημερίδα ο αναλυτής Σ. Νίξον εκτιμά πάντως ότι «τα ριζοσπαστικά σχέδια δεν σημαίνουν ότι η Ιταλία θα βυθίσει την Ευρώπη σε αναταραχή. Όπως εξαντλητικά το κατέδειξε και η ελληνική κρίση δεν υπάρχει εύκολος δρόμος εξόδου από το ευρώ. Και μια οξεία κρίση στην Ιταλία, πιθανόν θα κατέληγε όχι σε έξοδο από το ευρώ αλλά σε αναδιάρθρωση του χρέους –με τα κόστη να βαρύνουν τους Ιταλούς αποταμιευτές και συνταξιούχους και όχι την ΕΚΤ, όπως θέλουν να πιστεύουν οι Ευρωπαίοι πιστωτές».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε ισχύ τα νέα μέτρα μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους τον Σεπτέμβριο
Αντιδράσεις από οργανώσεις για την υπεράσπιση της εθνικής κληρονομιάς
Αποκλεισμοί φορτηγών σε Σερβία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία για το νέο σύστημα εισόδου της ΕΕ
Πολιτικοί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταδίκασαν το περιστατικό
Απέφυγε να καλύψει τον ομοσπονδιακό πράκτορα - Πληθαίνουν οι πιέσεις από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς
Αντιδράσεις για τη διασπορά παράνομου περιεχομένου σεξουαλικού χαρακτήρα
Εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα μετά τα ρωσικά χτυπήματα
Νομικά δεσμευτική η διακοπή εισαγωγών παρά τις αντιδράσεις Ουγγαρίας και Σλοβακίας
Παρέλυσαν οι αερομεταφορές - Πάνω από 1 κάτοικοι χωρίς ρεύμα
Ουρές στο ζωολογικό κήπο του Τόκιο για τον αποχαιρετισμό των δύο ζώων
Πώς η εργατική τάξη έχασε την υπερηφάνεια της και το Εργατικό Κόμμα τη φυσιογνωμία του
Ο υποψήφιος που διχάζει τη χώρα με το σύνθημα «τάξη ή χάος»
Η εξάρτηση της Ευρώπης ανά τα χρόνια από τον υπερατλαντικό σύμμαχό της
Σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών
104 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν την Κυριακή
«Έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Γεγονότα και πρόσωπα που σαν σήμερα «σημάδεψαν» την ιστορία
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Μετά τα αποκαρδιωτικά στοιχεία σχετικής έκθεσης προχωρά από την επόμενη χρονιά στα συγκεκριμένα μέτρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.