Κοσμος

Συνελήφθη καθολικός κληρικός φοροφυγάς

Στην υπόθεση εμπλέκεται τράπεζα του Βατικανού

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βετεράνος Ιταλός κληρικός συνελήφθη στα πλαίσια έρευνας για υπόθεση διαφθοράς και φοροδιαφυγής στην οποία εμπλέκεται τράπεζα του Βατικανού. Το επίσημο όνομα της τράπεζας είναι Ινστιτούτο για τα Έργα της Θρησκείας και αποτελεί ένα από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με το ισχυρότερο απόρρητο. Απασχολεί 114 υπαλλήλους και φιλοξενεί 5,4 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις.

Ο καθολικός αρχιερέας Νούντσιο Σκαράνο εργάζεται στην οικονομική διαχείριση του Βατικανού. Ένας πράκτορας των μυστικών υπηρεσιών και ένας κτηματομεσίτης συνελήφθησαν μαζί με τον καθολικό ιεράρχη. Οι τρεις φερόμενοι ως ύποπτοι επιχείρησαν να μεταφέρουν παράνομα 20 εκατομμύρια ευρώ από την Ελβετία στην Ιταλία.

Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, πάπας Φραγκίσκος διέταξε πριν από λίγες ημέρες μια πρωτοφανή εσωτερική ανάκριση για τις υποθέσεις της τράπεζας της Αγίας Έδρας, λόγω φημών για εμπλοκή της σε σειρά έκνομων δραστηριοτήτων. Νωρίτερα μέσα στον Ιούνιο, ο Πάπας διόρισε καρδινάλιο της εμπιστοσύνης του στην εποπτεία της τράπεζας, η οποία ήδη ταλανιζόταν από κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Λ.Χ.