Κοσμος

Οι επιθέσεις στο όνομα του Αλλάχ στη Γαλλία από το 2015

Οι τζιχαντιστές που αιματοκύλισαν τη χώρα

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19503386.jpg
© EPA/ETIENNE LAURENT

2018

radouane_lakdim.jpg

23 Μαρτίου: Ένας Γάλλος πολίτης με καταγωγή από το Μαρόκο, ο 25χρονος Radouane Lakdim, κλέβει αρχικά ένα αυτοκίνητο στην Καρκασόν σκοτώνοντας τον συνεπιβάτη και τραυματίζοντας τον οδηγό. Στη συνέχεια πυροβολεί τέσσερις αστυνομικούς στον δρόμο τραυματίζοντας σοβαρά τον έναν και αμέσως μετά, μπαίνει σε ένα σούπερ μάρκετ και φωνάζοντας Allah Akbar δηλώνει ότι είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους. Ένας εργαζόμενος του σούπερ μάρκετ – ο χασάπης – και ένας πελάτης σκοτώνονται ενώ ο αστυνομικός Arnaud Beltrame που μπαίνει εθελοντικά στον χώρο, ανταλλάσσοντας τη θέση του με μία όμηρο, τραυματίζεται επίσης θανάσιμα. Κατά την έφοδο της αστυνομίας, ο δράστης σκοτώνεται ενώ τραυματίζονται δύο ακόμα αστυνομικοί. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει λίγο αργότερα την ευθύνη για την επίθεση. 

2017

ahmed-hanachi-dreuz.jpg

1 Οκτωβρίου: Ένας Τυνήσιος 29 ετών, ο Ahmed Hanachi σκοτώνει δύο νέες γυναίκες στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μασσαλίας φωνάζοντας Allah Akbar. Λίγα λεπτά αργότερα, σκοτώνεται από την αστυνομία. Το ίδιο βράδυ το Ισλαμικό Κράτος ανακοινώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη της επίθεσης. 

xavier_jugele.jpg

20 Απριλίου: Ο αστυνομικός Xavier Jugelé σκοτώνεται από πυροβολισμούς στο κέντρο του Παρισιού, στην Λεωφόρο των Champs-Elysées και δύο ακόμα άτομα τραυματίζονται. Δράστης ο 39χρονος Karim Cheurfi που σκοτώνεται λίγο αργότερα. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη. 

2016 

26 Ιουλίου: Ο Jacques Hamel, ένας παππάς στην εκκλησία Saint-Etienne-du-Rouvray, δολοφονείται μέσα στην εκκλησία του από δύο τζιχαντιστές τον Abdel Malik Petitjean και τον Adel Kermiche που στη συνέχεια σκοτώνονται από την αστυνομία. Την ευθύνη για την δολοφονία αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.

160717050224-mohamed-lahouaiej-bouhlel-exlarge-169.jpg

14 Ιουλίου: Ο 31χρονος Τυνήσιος Mohamed Lahouaiej-Bouhlel πέφτει με ένα φορτηγό στο πλήθος που είναι συγκεντρωμένο στον παραλιακό δρόμο της Νίκαιας, λίγα δευτερόλεπτα αφού έχουν σκάσει στον ουρανό τα βεγγαλικά για τους εορτασμούς της εθνικής επετείου. Καταφέρνει με την τρελή του πορεία να σκοτώσει 86 άτομα και να τραυματίσει πάνω από 400. Η αστυνομία που σπεύδει στο σημείο τον ακινητοποιεί και τον σκοτώνει ενώ το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη. 

larossi_abballa.jpeg

13 Ιουνίου: Νεαρός εισβάλει στο σπίτι ενός αστυνομικού λίγο έξω από το Παρίσι και δολοφονεί τον ίδιο και την σύντροφό του. Ο 25χρονος δράστης είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί αφού είχε καταδικαστεί για διασυνδέσεις με τζιχαντιστές. Αρκετοί έκαναν λόγο για προσωπικές διαφορές με το θύμα το οποίο σκοτώθηκε κατά την είσοδο των ειδικών δυνάμεων στο σπίτι. Ο Larossi Abballa είχε ανεβάσει νωρίτερα βίντεο στον λογαριασμό του στο Facebook δηλώνοντας πίστη στον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους (το οποίο και ανέλαβε αμέσως την ευθύνη) και καλώντας τους οπαδούς του να κάνουν νεκροταφείο το Euro που μόλις είχε ξεκινήσει στη Γαλλία. 

2015

bataclan.jpg

13 Νοεμβρίου: Μαύρη νύχτα με διαδοχικές επιθέσεις στο Παρίσι. Εννέα τζιχαντιστές δολοφονούν συνολικά 130 πολίτες και τραυματίζουν πάνω από 350 άτομα. Εισβάλουν στο νυχτερινό κέντρο Bataclan που εκείνη την ώρα φιλοξενούσε συναυλία και σκοτώνουν 90 άτομα. Την ίδια ώρα σε κοντινό σημείο, οι δράστες πυροβολούν αδιακρίτως ενάντια στον κόσμο που κάθεται στα καφέ και 39 άτομα βρίσκουν τον θάνατο. Έξω από το γήπεδο Stade de France ένας ακόμα νεκρός. Το Ισλαμικό Κράτος αναλαμβάνει την ευθύνη της πολύνεκρης και συντονισμένης αυτής επίθεσης. 

26 Ιουνίου: Ο Yassin Salhi, παλιός γνώριμος της αστυνομίας που τον παρακολουθούσε για χρόνια ως ύποπτο για διασυνδέσεις με άτομα που απειλούσαν την δημόσια ασφάλεια, σκοτώνει και αποκεφαλίζει τον εργοδότη του Hervé Cornara σε μία πόλη της βόρειας Γαλλίας. Στη συνέχεια κρατώντας σημαίες του ισλαμικού κράτους εισήλθε με το όχημά του σε αποθήκη βιομηχανικών αερίων του εργοστασίου στο οποίο εργάζονταν και προκάλεσε μεγάλη έκρηξη. Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία αμέσως μετά. 

19 Απριλίου: Ο Sid Ahmed Ghlam, φοιτητής πληροφορικής από την Αλγερία συλλαμβάνεται στο Παρίσι ως ύποπτος για την δολοφονία μίας γυναίκας. Βρίσκουν πάνω του όπλα, εντοπίζουν σχέσεις του με το Ισλαμικό Κράτος και αποκαλύπτεται ότι σχεδίαζε σειρά επιθέσεων. 

jpeg.jpg

7 Ιανουαρίου: Δύο αδέρφια, ο Chérif και ο Saïd Kouachi εισβάλουν στα γραφεία της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo την ώρα της σύσκεψης και ανοίγουν πυρ εναντίον όλων των παρευρισκόμενων φωνάζοντας Allah Akbar. Σκοτώνονται εφτά άτομα. Μετά από ανθρωποκυνηγητό, η αστυνομία τους εντοπίζει και τους σκοτώνει δύο ημέρες αργότερα. Αποδεικνύεται ότι είχαν στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ