Κοσμος

Προς κυβέρνηση Κινήματος 5 Αστέρων και Λέγκας του Βορρά στην Ιταλία

Ζήτησαν από τον Ματαρέλα περιθώριο 24 ωρών για φθάσουν σε συμφωνία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mattarela-sergio.jpg
EPA/ANGELO CARCONI - Στη φωτογραφία ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα

Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα θα δώσει χρονικό περιθώριο στη Λέγκα και στο Κίνημα των 5 Αστέρων για να φθάσουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού τερματίζοντας το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η χώρα εννέα εβδομάδες μετά τις βουλευτικές εκλογές, έγινε γνωστό από πηγή της ιταλικής προεδρίας.

Οι δύο πλευρές, οι οποίες είναι αντίθετες με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχουν διατυπώσει προεκλογικά εξαγγελίες που θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ εάν εφαρμοσθούν, ζήτησαν από τον Σέρτζιο Ματαρέλα περιθώριο 24 ωρών για να εξετάσουν εάν μπορούν να φθάσουν σε συμφωνία.

Πηγή του Κινήματος των 5 Αστέρων δήλωσε το πρακτορείο Reuters ότι πιστεύει πως θα χρειασθούν μερικές ημέρες για να υπάρξει συμφωνία.

Η Ιταλία έχει περιέλθει σε πολιτικό κενό έπειτα από τις εκλογές της 4ης Μαρτίου κατά τις οποίες ο κεντροδεξιός συνασπισμός , στον οποίο συμμετέχει η αντιμεταναστευτική Λέγκα, εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών του ιταλικού κοινοβουλίου, ενώ το Κίνημα των 5 Αστέρων αναδείχθηκε πρώτο κόμμα.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων διακήρυσσε επί σειρά εβδομάδων ότι είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση με την Λέγκα, όχι όμως και με τον εκλογικό της σύμμαχο, τη Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Χωρίς να δεχθεί το βέτο του Κινήματος, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι έδωσε τελικά χθες το βράδυ το πράσινο φως στην Λέγκα να συνεργασθεί με το Κίνημα των 5 Αστέρων. Ακόμη όμως και με την άρση αυτού του εμποδίου, οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και το Κίνημα των 5 Αστέρων του Λουίτζι ντι Μάιο δεν θα είναι εύκολες.

Το Κίνημα των 5 Αστέρων έχει την υποστήριξη του φτωχού νότου της Ιταλίας, ενώ η εκλογική βάση της Λέγκα επικεντρώνεται στον πλούσιο βορρά. Το Κίνημα των 5 Αστέρων θέλει να εισαγάγει γενναιόδωρες κοινωνικές παροχές, ενώ η Λέγκα επιδιώκει την περικοπή των φόρων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ