Κοσμος

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν απομάκρυνε Αμερικανούς ομήρους από τα κάτεργα

Τους μετέφερε σε ξενοδοχείο για «ιδεολογική επιμόρφωση», μετέδωσαν ΜΜΕ της Νότιας Κορέας

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kim-jong-un.jpg
EPA/KOREA SUMMIT PRESS POOL/POOL

Σε μια ακόμη κίνηση καλής θέλησης προχώρησε η Βόρεια Κορέα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ΜΜΕ της Νότιας Κορέας, μετέφερε σε ξενοδοχείο τρεις Αμερικανούς κρατουμένους από στρατόπεδο εργασίας εν όψει της συνάντησης κορυφής του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Νοτιοκορεάτη ακτιβιστή Τσόι Σουνγκ Γιονγκ, ο επιχειρηματίας Κιμ Ντονγκ Τσουλ και οι ακαδημαϊκοί Κιμ Χακ Σονγκ και Τόνι Κιμ μεταφέρθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ξενοδοχείο στα περίχωρα της Πιονγκγιάνγκ και λαμβάνουν «ιατρικές φροντίδες» και «ιδεολογική επιμόρφωση».

Αξιωματούχος στη Σεούλ φέρεται, μάλιστα, να είπε ότι το τελευταίο δίμηνο υπήρξε διαπραγμάτευση για την απελευθέρωσή τους, η οποία είναι πολύ πιθανό να γίνει τελικά.

Οι τρεις Αμερικανοί βαρύνονται με κατηγορίες για «κατασκοπεία» και «εχθρικές ενέργειες» προς το καθεστώς και παρέμειναν για μήνες πίσω από το κελί της φυλακής πριν οδηγηθούν σε στρατόπεδα εργασίας.

Τραμπ: Μείνετε συντονισμένοι

Για το θέμα αυτό τοποθετήθηκε μέσω Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος:

 «Όπως όλοι γνωρίζουν η προηγούμενη κυβέρνηση ζητούσε επί μακρόν, αλλά μάταια, να απελευθερωθούν τρεις όμηροι από βορειοκορεατικό στρατόπεδο εργασίας. Μείνετε συντονισμένοι!»

 

 

Διπλωματικός πυρετός

Την περασμένη Κυριακή ο νέος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, είχε στείλει μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ, με δηλώσεις του στο Fox News: 

«Αν η Βόρεια Κορέα απελευθερώσει τους κρατούμενους Αμερικανούς πριν από τη σύνοδο κορυφής, θα είναι μια ευκαιρία να αποδείξει την ειλικρίνεια των προθέσεών της».

Από τη μεριά του ο νέος επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, έθεσε το θέμα της απελευθέρωσης των κρατουμένων στη μυστική συνάντηση που είχε με τον Κιμ Γιονγκ-ουν στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα στις αρχές Απριλίου.

Φοβούνται επανάληψη της υπόθεσης Βάρμπιερ

Ειδικοί σε θέματα που αφορούν στη Βόρεια Κορέα υποστηρίζουν ότι η Πιονγκγιάνγκ προσέχει ιδιαίτερα την υγεία των τριών κρατουμένων για να μη γίνει ό,τι και με την περίπτωση του Ότο Βάρμπιερ.

Ο Αμερικανός φοιτητής είχε φυλακιστεί το 2016 για την κλοπή μιας προπαγανδιστικής αφίσας από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του και τον περασμένο Ιούνιο άφησε την τελευταία του πνοή έξι ημέρες μετά την αποφυλάκισή του, αφού προηγουμένως είχε σταλεί σε κωματώδη κατάσταση πίσω στις ΗΠΑ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.