- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσαβούσογλου: Θέλουμε ειρήνη στο Αιγαίο, αλλά η Ελλάδα να μην κάνει προβοκατόρικες κινήσεις
Εγείρει εκ νέου θέμα Κυπριακού
Σε αντιφατικές δηλώσεις προχώρησε ο Tούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τουρκικό πρακτορείο Ειδήσεων Doğan.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο οποίος επικαλούνταν δήλωση Έλληνα πολιτικού για τη δυνατότητα της Ελλάδας να βρίσκεται στην Άγκυρα σε μία ώρα, υπενθύμισε ότι ο χρόνος πτήσης από τη μία πλευρά του Αιγαίου στην άλλη διαρκεί λίγα μόλις λεπτά.
Ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τη θέση που εκφράζει τον τελευταίο καιρό για μείωση της έντασης στην περιοχή και επέμεινε ότι θέλει να καταστήσει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας, προειδοποιώντας παράλληλα την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να φέρουν σε δυσμενή θέση την Τουρκία.
Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι εγείρουν κατηγορίες που δεν ευσταθούν εναντίον της Τουρκίας, προκαλώντας ζημιά στις σχέσεις των δύο χωρών και ευχήθηκε η Ελλάδα να μείνει προσηλωμένη στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Συνέστησε, επίσης, να αποφεύγονται τα άστοχα και άτοπα σχόλια και οι προβοκατόρικες κινήσεις, ως προϋπόθεση για να λυθούν οριστικά και δίκαια οι ανοιχτές υποθέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Μάλιστα, εγείρει και πάλι θέμα Κυπριακού, λέγοντας : «Το επόμενο διάστημα θα ορίσουμε σε στενή συνεργασία μαζί με τους αξιωματούχος της "ΤΔΒΚ’ τον οδικό χάρτη που θα ακολουθήσουμε».
Όπως συμπλήρωσε «η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να συλλάβουν την έννοια ενός κοινού μέλλοντος με τους Τουρκοκύπριους».
Ανέφερε δε ότι εδώ και 50 χρόνια που συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα υπήρχε ο στόχος της ίδρυσης μιας νέας συνεταιρικής ομοσπονδίας αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν κανένα αποτέλεσμα. «Η διαδικασία μεταξύ του 2008-2017 κατέληξε χωρίς αποτέλεσμα τον Ιούλιο του 2017. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πλησιάζει για την ίδρυση ενός συνεταιρισμού στην βάση της πολιτικής ενότητας και στον διαμοιρασμό της εξουσίας».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική των Ελληνοκυπρίων για «μη ίδρυση ενός κοινού μέλλοντος» με τους Τουρκοκύπριους. «Ενόσω δεν αλλάζει η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς, η οποιαδήποτε διαδικασία η οποία στοχεύει στην ίδρυση ενός νέου συνεταιρισμού στο νησί είναι καταδικασμένη να αποτύχει», ανέφερε. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι δεν αναμένει να αλλάξει η νοοτροπία των Ελληνοκυπρίων ξαφνικά. «Κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό», ανέφερε. «Εμείς διατηρούμε σε κάθε περίπτωση την πεποίθησή μας για εξεύρεση δίκαιης και μόνιμης λύση στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων, βασισμένης στο διάλογο και την διπλωματία για το Κυπριακό. Δεν θα αλλάξει ποτέ η πραγματικότητα ότι οι δύο πλευρές στο νησί είναι πολιτικά ισότιμες και μόνο σε αυτή την πραγματικότητα μπορεί να υπάρξει μια βιώσιμη λύση. Η λύση που θα βρεθεί θα περιέχει οπωσδήποτε ρυθμίσεις οι οποίες θα εγγυώνται την ευημερία και ασφάλεια των Τ/κ».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Σαν σήμερα, 31 Αυγούστου, άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 36 ετων
Με 52,8% οι Ισλανδοί απέρριψαν την επανέναρξη των ενταξιακών συνομιλιών
Ξεκίνησαν οι ταφές των θυμάτων
Το χρονικό της τραγωδίας - Συνελήφθη ο καπετάνιος
Οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων στις λάσπες εκμηδενίζονται
Πρώτη τέτοια επίθεση μετά από έναν μήνα
H ιστορία της «Δύσης» και οι διαρκώς μεταβαλλόμενες απειλές για τον δυτικό πολιτισμό, με αφορμή το βιβλίο «Η Δύση, η ιστορία μιας ιδέας» του Γιώργου Βαρουξάκη
Tι υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας και υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές
Τι θα βλέπουν οι χρήστες
Η πρόσβαση που μειώνει τη διαδρομή από 28 σε 11 μίλια
Συνελήφθη ο καπετάνιος και επτά μέλη του πληρώματος
Οι πολίτες της χώρας αποφάσισαν μέσω δημοψηφίσματος
Διακίνηση ανθρώπων, ναρκωτικά και βασανιστήρια
Η εφαρμογή Edge και η βοήθεια της AI
Έτοιμη να συνδράμει η Κυπριακή Δημοκρατία
Τριπλασιάζεται ο πληθυσμός το καλοκαίρι
«Μακάρι να μπορούσα να την αγκαλιάσω», δήλωσε η γυναίκα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.