Κοσμος

Hurriyet: Η Τουρκία απέσυρε όλο της το χρυσό από τις ΗΠΑ

Στα άκρα η σχέση Ερντογάν - Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ερντογάν-Τραμπ
Ερντογάν-Τραμπ © EPA/STEFFEN KUGLER / GERMAN GOVERNMENT HANDOUT

Σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή για την Τουρκία, δύο μόλις ημέρες αφότου προκηρύχθηκαν πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές,  η τουρκική εφημερίδα Hurrriyet αναφέρει σε δημοσίευμά της ότι η Τουρκία ξεκίνησε από το 2017 να αποσύρει τον χρυσό της από τη FED, την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η απόσυρση ξεκίνησε με τα σύννεφα στις σχέσεις Τραμπ - Ερντογάν. Μέχρι τότε, η Τουρκία διατηρούσε στη FED 28,7 τόνους χρυσού. Τώρα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, αλλά και με την απολογιστική έκθεση της FED, δεν διατηρεί τίποτα, την ώρα που τα συνολικά αποθέματα της χώρας σε χρυσό φτάνουν τους 564,6 τόνους, δηλαδή σχεδόν 20 δισ. δολάρια! Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας όσον αφορά το 2016, υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg, ενώ στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά (παύλες).

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία, ενώ ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.