Κοσμος

Εκατόμβη νεκρών στο Αλγέρι - Χάθηκαν ολόκληρες οικογένειες από τη συντριβή του στρατιωτικού Ιλιούσιν-76 (video, εικόνες)

Τουλάχιστον 257 οι νεκροί, ενώ άγνωστα παραμένουν τα αίτια της νέας πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Τουλάχιστον 257 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή ενός στρατιωτικού αεροσκάφους στη βόρεια Αλγερία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της αφρικανικής χώρας.

Η αεροπορική τραγωδία σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Μπουφαρίκ κοντά στην πρωτεύουσα Αλγέρι.



Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα θύματα είναι στην πλειονότητα στελέχη του στρατού και μέλη των οικογενειών τους. Νεκρά είναι και τα 10 μέλη του ιπτάμενου πληρώματος.

Ο πρόεδρος της Αλγερίας, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων και δήλωσε συντετριμμένος από το μέγεθος της τραγωδίας.



Η αιτία της πτώσης και συντριβής του αεροσκάφους παραμένει άγνωστη. Δόθηκε, ωστόσο, εντολή από τον επικεφαλής των αλγερινών ενόπλων δυνάμεων για την άμεση διενέργεια έρευνας προκειμένου να εξακριβωθούν τα αίτια αυτής της αεροπορικής τραγωδίας.

Είναι η πλέον πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία μετά τον Ιούλιο του 2014 και τη συντριβή του επιβατικού αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών με τους 298 επιβαίνοντες που όλοι έχασαν τη ζωή τους.



Το αεροπλάνο ήταν ένα τετρακινητήριο Ιλιούσιν-76, σοβιετικής κατασκευής και μετέπειτα ρωσικής, που μπορεί να μεταφέρει από 126 ως 225 επιβάτες.

Συνετρίβη σε έναν αγρό, στην περίμετρο του αεροδρομίου, λίγο μετά την απογείωσή του.

Τηλεοπτικά ρεπορτάζ ότι 14 ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο του δυστυχήματος και ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, ενώ στα πλάνα φαίνεται μαύρος πυκνός καπνός να υψώνεται δίπλα σε έναν αυτοκινητόδρομο και η ουρά του φλεγόμενου αεροσκάφους.

Ανάμεσα στα θύματα είναι 26 μέλη του Μετώπου Πολισάριο, το οποίο αγωνίζεται για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο. Τον αγώνα αυτόν στηρίζει η κυβέρνηση της Αλγερίας.

Το αεροσκάφος κατευθυνόταν προς το Τιντούφ, στα νότια της χώρας, όπου βρίσκονται προσφυγικοί καταυλισμοί των Σαχράουι (Σ.τ.Σ: οι Σαχράουι είναι οι κάτοικοι της πρώην Ισπανικής αποικίας της Σαχάρας, της σημερινής Δυτικής Σαχάρας, απόγονοι των νομαδικών μαυριτανικών φυλών που ζούσαν στην περιοχή από αιώνες.

Σήμερα 150.000 Σαχράουι ζουν σε προσφυγικούς καταυλισμούς στα νότια της πόλης Τιντούφ στην έρημο της νοτιοδυτικής Αλγερίας).

Τον Φεβρουάριο του 2014, ένα Lockheed C-130 Hercules της Πολεμικής Αεροπορίας της Αλγερίας κατέπεσε σε ορεινή περιοχή της χώρας σκοτώνοντας 77 επιβάτες--στρατιωτικούς με τις οικογένειές τους-- ενώ ένας επιβάτης διασώθηκε.



Το υπουργείο Άμυνας είχε αποδώσει τα αίτια του δυστυχήματος στις κακές καιρικές συνθήκες.