- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Η κάτοχος του Νόμπελ Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι επέστρεψε την Πέμπτη στην πατρίδα της, το Πακιστάν, για πρώτη φορά μετά το 2012, όταν την είχαν πυροβολήσει Πακιστανοί Ταλιμπάν διότι αγωνιζόταν για τη μόρφωση των κοριτσιών.
Ο πακιστανικός τηλεοπτικός σταθμός Geo TV μετέδωσε πλάνα από την άφιξη της Γιουσαφζάι στο Πακιστάν, για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια, και την αποχώρησή της από το διεθνές αεροδρόμιο του Ισλαμαμπάντ με ισχυρή αστυνομική συνοδεία.
Στα 17 της, η Γιουσαφζάι έγινε η νεότερη κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης το 2014 για τις προσπάθειές της να προωθήσει την εκπαίδευση.
Στα 20 της χρόνια σήμερα, επέστρεψε στην πατρίδα της για πρώτη φορά αφότου μασκοφορεμένοι ένοπλοι σταμάτησαν το λεωφορείο που την μετέφερε στο σπίτι της, επιβιβάστηκαν σε αυτό και την πυροβόλησαν στο κεφάλι.
Την περασμένη εβδομάδα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Γιουσαφζάι δεν έκρυψε τη νοσταλγία της για τη χώρα της.
«Σήμερα θυμάμαι όμορφες στιγμές από την πατρίδα, όταν παίζαμε κρίκετ στις ταράτσες, όταν τραγουδάγαμε τον εθνικό ύμνο στο σχολείο. Χαρούμενη Ημέρα του Πακιστάν!», είχε γράψει την 23η Μαρτίου.
Η Γιουσαφζάι, που επέζησε από την επίθεση, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο εξωτερικό για να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.
Οι Πακιστανοί Ταλιμπάν, που κατείχαν την γενέτειρα της Γιουσαφζάι στην Κοιλάδα Σαβάτ, ωσότου απωθήθηκαν από τον στρατό το 2009, ανέλαβαν αργότερα την ευθύνη για την επίθεση εναντίον της έφηβης. Το φονταμενταλιστικό κίνημα είχε κλείσει τα σχολεία θηλέων κι επέβαλε μια ακραία ερμηνεία της σαρίας, του ισλαμικού νόμου, όταν έλεγχε την περιοχή.
Οι λεπτομέρειες του ταξιδιού της κρατήθηκαν μυστικές για λόγους ασφαλείας, εξήγησε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Η Γιουσαφζάι αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Σαχίντ Χακάν Αμπάσι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο Πακιστάν, που αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες.
Καθώς δεν ήταν δυνατόν να επιστρέψει στο Πακιστάν αφότου ανέρρωσε, οι γονείς της Γιουσαφζάι αποφάσισαν να παραμείνουν στο Μπέρμιγχαμ, στη Βρετανία. Η νεαρή έχει δημιουργήσει το Ταμείο Μαλάλα και υποστηρίζει οργανώσεις που προωθούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών κι ιδίως των κοριτσιών στο Πακιστάν, τη Νιγηρία, την Ιορδανία, τη Συρία και την Κένυα. Σπουδάζει οικονομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης από πέρυσι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Εμανουέλ Μακρόν χαιρέτισε μια «μεγάλη κυρία της καρδιάς»
Μια διαφωνία για την Τεχνητή Νοημοσύνη στις οικογενειακές διακοπές, ήταν μοιραία
Νέα ένταση με ιρανικούς βαλλιστικούς πάνω από τον Περσικό σε αντίποινα στις ΗΠΑ
Σχεδόν έναν χρόνο μετά τον θάνατο του θρυλικού παλαιστή - Oι ισχυρισμοί περί ιατρικής αμέλειας
Η διαδικασία «θερμικής διαφυγής» στις μπαταρίες λιθίου μπορεί να προκαλέσει ακραίες θερμοκρασίες
Στο μικροσκόπιο των αρχών παλαιότερες καταγγελίες εις βάρος του υπόπτου, που φέρεται να σχετίζονται με υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων
Είναι η τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε 16 μήνες
Ο στενός φίλος του ζευγαριού αποκάλυψε τι συμβαίνει μακριά από τις κάμερες και γιατί «κανείς δεν το μαθαίνει»
Σοβαρές ελλείψεις σε καύσιμα, τρόφιμα και φάρμακα
Εξαπέλυσε πυραύλους και drones, στο στόχαστρο και δεξαμενόπλοια στα Στενά του Ορμούζ
Η περίπτωση του 17χρονου που συνελήφθη στην Ολλανδία
Σε πρόσφατη συνέντευξή της η πρώην καγκελάριος κάνει απολογισμό της θητείας της
Η Ντάουνινγκ Στριτ καταγγέλλει «προσπάθειες παρέμβασης» από την Ουάσιγκτον
Η επιχείρηση εξελίχθηκε υπό δύσκολες συνθήκες στη ζώνη έρευνας και διάσωσης της Τουρκίας
Το περιστατικό καταγράφηκε σε βίντεο και γρήγορα έγινε viral
«Αχρείαστο το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αποδέσμευση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων απαιτεί η Τεχεράνη
Δεν αναφέρθηκε τραυματισμός από τη φωτιά
Eυτυχώς o ανήλικος δεν υπέστη σοβαρό τραυματισμό
Στο πλευρό της η Ναόμι Κάμπελ, η Κλόντια Σίφερ και η Σίντι Κρόφορντ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.