Κοσμος

Άννα Κάμπελ: Η Βρετανή που πολέμησε τους Τούρκους και σκοτώθηκε στην Αφρίν (εικόνες)

Οι Κούρδοι αποτίνουν φόρο τιμής στο επαναστατικό πνεύμα της συμπολεμίστριάς τους από το Σάσεξ

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
anna_camll1.jpg

Η Άννα Κάμπελ από το ανατολικό Σάσεξ πολεμούσε ως εθελόντρια στο πλευρό της γυναικείας μονάδας των Κούρδων μαχητών (YPG) στην πολιορκημένη από τις στρατιωτικές δυνάμεις των Τούρκων πόλη Αφρίν της Συρίας. Στις 16 Μαρτίου ο τουρκικός πύραυλος  χτύπησε την οχηματοπομπή της και της στέρησε τη ζωή. Η Άννα Κάμπελ είναι η πρώτη Βρετανή γυναίκα που σκοτώνεται στη Συρία μετά την επιχείρηση «Κλαδί Ελαίας» των Τούρκων για την κατάληψη της Αφρίν.

Σύμφωνα με πηγές η 26χρονη ταξίδεψε αρχικά στη Συρία για να πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων ενάντια στις δυνάμεις των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Παρακάλεσε τους Κούρδους διοικητές της να την στείλουν στο μέτωπο της Αφρίν όταν ξεκίνησαν οι επιθέσεις των Τούρκων. «Στην αρχή αρνήθηκαν, αλλά η Άννα ήταν αμετάπειστη. Έβαψε μαύρα τα ξανθά μαλλιά της για να μην ξεχωρίζει από τις συμπολεμίστριες της και για να μην δείχνει δυτική», είπε πηγή της YPG στον Guardian. «Τελικά υποχώρησαν και την έστειλαν στην Αφρίν», πρόσθεσε.

anna_cambell2.jpg


Η Άννα Κάμπελ δεν είναι η πρώτη Βρετανή που πέθανε στο μέτωπο της Συρίας πολεμώντας μαζί με τους Κούρδους.

Διοικητής του YPG αποτίνει φόρο τιμής στην Κάμπελ με μία δήλωσή του που δημοσιεύτηκε από τη βρετανική εφημερίδα Guardian: «Ο μαρτυρικός θάνατος της Κάμπελ είναι μεγάλη απώλεια για εμάς. Η διεθνής ψυχή της, το επαναστατικό της πνεύμα, η γυναικεία της δύναμη και η θέλησή της για δράση. Όλα αυτά έκαναν την Άννα μοναδική. Εκ μέρους των Κούρδων μαχητριών θέλουμε να εκφράσουμε τα συλλυπητήρια μας στην οικογένειά της. Υποσχόμαστε να συνεχίσουμε τον αγώνα μας από εκεί πουν τον άφησε».  

19265384.jpg


Ο πατέρας της, Ντιρκ Κάμπελ, μίλησε για ένα όμορφο και αγαπητό κορίτσι που έφτανε στα άκρα για να μπορέσει να κάνει τον κόσμο μας καλύτερο. «Ήταν ιδεαλίστρια, ήταν σοβαρή, μεγαλόκαρδη και πίστευε στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Δεν πολεμούσε όταν πέθανε. Αμυνόταν απέναντι στην επιθετική εισβολή των Τούρκων». 

17970598.jpg
EPA/YOUSSEF RABIE YOUSSEF


Η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εισέβαλε στην Αφρίν και κατέχει τον έλεγχο της πόλης, ενώ ο Ενρντογάν πανηγύριζε λέγοντας ότι στην Αφρίν πλέον κυματίζει η σημαία της Τουρκίας. 

Προανήγγελλε, επίσης, την επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, μαζί με Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, σε άλλες κουρδοκρατούμενες πόλεις της βόρειας Συρίας.

Οι Κούρδοι και οι Κούρδες μαχητές υπόσχονται ανταρτοπόλεμο μέχρι τέλους. 

14461397.jpg

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ