Κοσμος

Πλιάτσικο των ανταρτών στην Αφρίν μετά την κατάληψή της από τους Τούρκους (video)

Αποκαθήλωση των κουρδικών συμβόλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Turkey-backed forces pull down Kurdish statue in Afrin town centre

Σύροι αντάρτες που πολέμησαν στο πλευρό της Τουρκίας στον κουρδικό θύλακα της Αφρίν άρχισαν να λεηλατούν την ομώνυμη πόλη λίγες ώρες αφότου την έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους, όπως αναφέρουν ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και πληγές της μη κυβερνητικής οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λεηλάτησαν ιδιωτικές περιουσίες, σπίτια και καταστήματα, ενώ παράλληλα έκλεψαν γεωργικά μηχανήματα και εργαλεία από χωριά γύρω από την πόλη του Αφρίν. Λεηλασίες παρατηρήθηκαν, επίσης, σε πολιτικά γραφεία και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Δεν είναι σαφές εάν στις κλοπές συμμετείχαν και Τούρκοι ένστολοι.

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου ανέφεραν ότι οι δράστες έβαλαν τα κλοπιμαία σε αυτοκίνητα και φορτηγάκια και απομακρύνθηκαν από το σημείο, με αποτέλεσμα κάτοικοι οι οποίοι επέστρεφαν στις εστίες και τα αγροκτήματά τους να διαπιστώσουν πως οι περιουσίες τους είχαν εξαφανιστεί.

Την ίδια ώρα, τον γύρο του κόσμου κάνουν οι εικόνες από την αποκαθήλωση αγάλματος που συνδέεται με την κουρδική παράδοση και τον πολιτισμό στο κέντρο της Αφρίν.

Όπως ανακοίνωσε ομάδα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων των οποίων ηγούνται οι Κούρδοι στο Whatsapp, επικαλούμενη κέντρο ενημέρωσης στο Αφρίν, το άγαλμα αυτό ήταν του σιδηρουργού Κάβα, κεντρικού ήρωα της ιστορίας των Κούρδων για τη γιορτή του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους.

Στην ανακοίνωση του Whatsapp υπογραμμίζεται ότι αυτή ήταν «η πρώτη κατάφωρη παραβίαση του πολιτισμού και της ιστορίας του κουρδικού λαού από την ώρα που καταλήφθηκε το Αφρίν».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ