Κοσμος

Κυβέρνηση Τραμπ: Οι αποχωρήσαντες του προέδρου

Τα κεφάλια, καθώς φαίνεται, πέφτουν ταχύτατα στο περιβάλλον του

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4353456.jpg
EUROKINISSI

Η τελευταία παραίτηση

6 Μαρτίου 2018: Ο Gary Cohn, ο κυριότερος οικονομικός σύμβουλος του αμερικανού προέδρου, ανακοίνωσε την παραίτησή του. Το πρώην νούμερο δύο της Goldman Sachs έφτασε στα όριά του, όταν ο Τραμπ προχώρησε στην επιβολή δασμών των εξαγωγών χάλυβα και αλουμινίου. Προσπάθησε να τον αποτρέψει αλλά απέτυχε και έτσι άφησε τη θέση του. Δεν ήταν η πρώτη τους διαφωνία, υπήρξε τουλάχιστον άλλη μία δημοσιοποιημένη τον Αύγουστο του 2017 μετά τα τραγικά επεισόδια στην πόλη Charlottesville, που ο Τραμπ είχε πει ότι υπήρξε βία «και από τις δύο πλευρές» και επέμενε ότι υπήρχαν «πολύ καλοί άνθρωποι και από τις δύο πλευρές». Ο σύμβουλός του, χωρίς να τον κατονομάσει, δήλωσε αμέσως μετά ξεκάθαρα ότι «η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να τα πάει καλύτερα καταδικάζοντας με συνέπεια και ξεκάθαρα αυτές τις ομάδες», προσθέτοντας ότι «οι πολίτες που προασπίζονται την ισότητα και την ελευθερία δεν μπορεί ποτέ να εξισώνονται με τους λευκούς προασπιστές της ανωτερότητας της λευκής φυλής, τους νεοναζί και την Κου-Κλουξ-Κλαν».

gary_cohn.jpg

Η ηλεκτρική καρέκλα του διευθυντή επικοινωνίας

Στις 28 Φεβρουαρίου η Hope Hicks, διευθύντρια επικοινωνίας, ανακοίνωσε την αποχώρησή της. Ήταν ήδη η τέταρτη που έφευγε από τη συγκεκριμένη –καταραμένη καθώς φαίνεται– θέση από τις 20 Ιανουαρίου 2017 που ανέλαβε ο Τραμπ. Η Hicks είχε αντικαταστήσει τον Σεπτέμβριο τον Anthony Scaramucci, που έσπασε κάθε ρεκόρ μένοντας στη θέση μόλις 10 ημέρες! Ο συγκεκριμένος δεν έφυγε μόνος του αλλά απολύθηκε και μάλιστα απομακρύνθηκε με συνοδεία από τον Λευκό Οίκο μετά από συνέντευξή του, στην οποία μίλησε με χυδαίο τρόπο για άλλους συνεργάτες του Τραμπ. Επειδή όμως κανείς δεν χάνεται, ο πρώην αυτός χρηματιστής λέγεται ότι θα ξεκινήσει καριέρα στο Χόλiγουντ, που μάλλον πάντα ήταν το όνειρό του, αφού το 2010 είχε πληρώσει 100.000 δολάρια για να εμφανιστεί για 15’’ σε ταινία του Όλιβερ Στόουν.

hope_hicks.png

Πριν από αυτόν τη θέση κάλυπτε ο εκπρόσωπος τύπου Sean Spicer, που τον θυμόμαστε όλοι τις πρώτες ημέρες της θητείας του νέου τότε προέδρου, όταν είχε επιμείνει λέγοντας ότι «ήταν το μεγαλύτερο κοινό που παρακολούθησε ποτέ προεδρική ορκωμοσία, τελεία και παύλα». Τον Σεπτέμβριο εγκατέλειψε και τα δύο του πόστα, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να καλύψει τη θέση του διευθυντή επικοινωνίας με τον Anthony Scaramucci. Πριν και από τον Spicer όμως τη θέση αυτή είχε ο Michael Dubke, που δηλώνοντας «προσωπικούς λόγους» παραιτήθηκε στις 18 Μαΐου.

sean_spicer.jpg
Sean Spicer

anthony_scaramucci.jpg
Ο Άντονι Σκαραμούτσι

Μέσα στον Λευκό Οίκο

O Steve Bannon ήταν ίσως το πιο αντικρουόμενο πρόσωπο στο περιβάλλον του Τραμπ. Εκτελεστικός διευθυντής της προεδρικής εκστρατείας του και πρόεδρος του οργανισμού Breitbart News, ενός αισχρού ακροδεξιού ιστότοπου, δεν τον χαρακτήρισε τυχαία το πρακτορείο Bloomberg ως «τον πιο επικίνδυνο πολιτικό παράγοντα στην Αμερική». Εκτός από όλα τα άλλα απίστευτα που έχει κάνει και έχει πει, ενώ ήταν ειδικός σύμβουλος στον Λευκό Οίκο, μίλησε και εμπιστεύτηκε αρκετές πληροφορίες στον συγγραφέα του βιβλίου «Fire and Fury», ένα βιβλίο που εξόργισε τόσο τον Τραμπ που προσπάθησε και να το απαγορεύσει. Πάει κι αυτός λοιπόν που μάλιστα αργότερα, έχασε εξαιτίας όλων αυτών και ένα βασικό μέρος της χρηματοδότησης της ιστοσελίδας του και αναγκάστηκε να παραιτηθεί και από αυτό. Προχθές τον είδαμε μάλιστα σε ρόλο guest να εξηγεί στο συνέδριο του Εθνικού Μετώπου στη Λιλ της Γαλλίας ότι είναι τιμή να σε αποκαλούν ρατσιστή.

steve_bannon.jpg

Ο ελληνοαμερικάνος Reince Priebus ήταν μάλλον ο πιο διάσημος συνεργάτης του πλανητάρχη στη χώρα μας λόγω της καταγωγής του από το Πλομάρι. Εργάστηκε ως προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο ώσπου μία μέρα, τον Ιούλιο του 2017 και ενώ επέστρεφε με τον Τραμπ με το προεδρικό αεροσκάφος, τον είδε φτάνοντας να βγαίνει και να δηλώνει στους δημοσιογράφους ότι στο εξής θα τον αντικαταστήσει ο John Kelly. Ο πρόεδρος του είχε μαζέψει πολλά, ενώ επίσημα διέρρευσε στον τύπο ότι έχασε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό και του χρέωσε νομοθετική στασιμότητα και αποτυχία ψήφισης από το Κογκρέσο καίριων για την κυβέρνηση νομοσχεδίων. Ο διάδοχός του John Kelly βρίσκεται ακόμα στη θέση του αλλά σύμφωνα με τα ρεπορτάζ η καρέκλα του έχει ήδη αρχίσει να τρίζει και έντονες φήμης περί παραίτησής του έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν.

reince_priebus.jpg
Raynce Priebus

Ο πρώην στρατηγός και σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Michael Flynn δεν έμεινε στο πόστο του παρά μόνο τρεις εβδομάδες αφού ξέσπασε μεγάλη θύελλα γύρω από το όνομά του και τις επαφές και τις συνομιλίες του με Ρώσους αξιωματούχους. Παραδέχτηκε δημοσίως ότι είπε ψέματα στο FBI, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τη δικαιοσύνη και συγχρόνως ζήτησε συγγνώμη στον πρόεδρο για όσα του έκρυψε («εξαιτίας της ταχύτητας εξέλιξης των γεγονότων (…) είχα ενημερώσει (…) με μη ολοκληρωμένη πληροφόρηση») και υπέγραψε την παραίτησή του.

michael_flynn.jpg

Ο Rob Porter ήταν διευθυντής προσωπικού στον Λευκό Οίκο αλλά και ένας πολύ κακός σύζυγος όπως αποδείχτηκε. Ξαφνικά, οι δύο πρώην γυναίκες του ανακοίνωσαν ότι είχαν κακοποιηθεί από αυτόν και μάλιστα δημοσίευσαν και φωτογραφίες τους με μαυρισμένα μάτια. Η μία δε δήλωσε ότι ο Porter είχε αποπειραθεί να την στραγγαλίσει όσο ήταν παντρεμένοι. Ο κατηγορούμενος στην παραίτησή του δεν παρέλειψε να μιλήσει για «σκανδαλώδεις και ψευδείς κατηγορίες» σε βάρος του. Ο ίδιος ο Τραμπ βέβαια δεν έδειξε να συγχύζεται από το γεγονός και την επόμενη από την παραίτηση, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο είπε «πιστεύω πως πρέπει να θυμάστε ότι υποστηρίζει ότι είναι αθώος, το δήλωσε πολύ έντονα χθες» ενώ πρόσθεσε ότι «του ευχόμαστε ότι καλύτερο, ελπίζουμε να έχει μία λαμπρή καριέρα μπροστά του». Ενώ ακόμα η σκόνη του σκανδάλου Porter δεν είχε καθίσει, ένας άλλος στενός συνεργάτης του Τραμπ κατηγορήθηκε επίσης για ενδοοικογενειακή βία από την πρώην σύζυγό του. Πρόκειται για τον David Sorensen, υπεύθυνο για την συγγραφή των ομιλιών του προέδρου που ναι μεν αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες αλλά υπέβαλε στο μεταξύ και την παραίτησή του. Και οι δύο αυτές παραιτήσεις μετά από κατηγορία για ξυλοδαρμούς πρώην συζύγων έγιναν μέσα στον προηγούμενο μήνα, δηλαδή τον Φεβρουάριο του 2018.

Ο δικηγόρος και μέλος της νομικής ομάδας του Τραμπ Mark Corallo παραιτήθηκε τον Ιούλιο και ενώ είχε ξεκινήσει να φαίνεται ότι ο πρόεδρος προσπαθούσε να επηρεάσει την έρευνα για την υπόθεση της Ρωσίας.

Κυβέρνηση και Διοίκηση

Όπως σχολίασαν οι Financial Times: «Στον Ρίτσαρντ Νίξον πήρε πέντε μήνες να απολύσει τον άνθρωπο που έκανε έρευνα για εκείνον. Στον Ντόναλντ Τραμπ πήρε λιγότερο από τέσσερις». Και εδώ μιλάμε για τον τότε Διευθυντή του FBI James Comey που καρατομήθηκε με την επίσημη δικαιολογία ότι δεν διαχειρίστηκε σωστά την έρευνα που αφορούσε στην προεκλογική ηλεκτρονική αλληλογραφία της Χίλαρι Κλίντον. Βασικά όμως ο λόγος ήταν ότι όχι μόνο δεν εμπόδισε την έρευνα για τις σχέσεις της εκστρατείας Τραμπ με τη Ρωσία, αλλά την επέβλεπε, δηλαδή την πήρε πάνω του ως ο βασικός υπεύθυνος στη θέση αυτή. Ο Comey έφυγε από το πόστο του τον Μάιο και μόλις ένα μήνα αργότερα, τον Ιούνιο, κατέθεσε όλα τα στοιχεία εναντίον του προέδρου στην Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας.

Η Sally Yates διορίστηκε στις 20 Ιανουαρίου 2017 υπουργός Δικαιοσύνης με συνοπτικές διαδικασίες. Οι εφημερίδες έγραφαν ότι η καρατόμηση έγινε μετά την εντολή που έδωσε η ίδια προς τους νομικούς του υπουργείου «αναφορικά με τη μη τήρηση των περιορισμών στη μετανάστευση που επέβαλε ο Τραμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου στο Twitter». Η ίδια είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα ότι το υπουργείο της δεν θα μπορούσε να στηρίξει τη διαταγή Τραμπ γιατί αυτό «δεν θα ήταν σε αντιστοιχία με την υποχρέωσή του να αναζητά πάντα τη δικαιοσύνη και να υπερασπίζεται το σωστό». Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ότι η πρώην πλέον υπουργός «πρόδωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης λόγω της άρνησής της να ενισχύσει τη νομική τάξη με απώτερο στόχο την προστασία των Αμερικανών πολιτών».

sally_yates.jpg

Ο υπουργός Υγείας Tom Price είχε ξεσηκώσει αρκετά σκάνδαλα με τα ταξίδια που έκανε και ήταν πολλά και αρκετά ακριβά. Συγκεκριμένα, το τελευταίο που έκανε και λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν ότι νοίκιασε ιδιωτικό αεροσκάφος έναντι 25.000 δολαρίων για το ταξίδι Ουάσινγκτον - Φιλαδέλφεια και την επιστροφή του. Συνολικά στη διάρκεια της θητείας του είχε πετάξει τουλάχιστον 26 φορές με ιδιωτικά αεροσκάφη που είχε ναυλώσει με συνολικό κόστος 400.000 δολαρίων. Όταν πια τα σκάνδαλα είχαν αποκαλυφθεί για τα καλά, δημοσιογράφοι ρώτησαν σχετικά τον Τραμπ, ο οποίος σχεδόν τσαντισμένος με την ερώτηση απάντησε: «Δεν είμαι χαρούμενος. Εντάξει; Δεν είμαι χαρούμενος!». Λίγη ώρα μετά ζήτησε από τον υπουργό να παραιτηθεί και αυτός υπάκουσε αμέσως. Η υπόθεση λύθηκε με μία λιτή ανακοίνωση ότι «ο υπουργός Υγείας υπέβαλε την παραίτησή του νωρίτερα σήμερα και ο πρόεδρος την έκανε δεκτή».

tom_price.jpg

Σημείωση: Αυτό το κείμενο έχει επικαιρότητα μόνο σήμερα που μιλάμε γιατί οι αλλαγές στον Λευκό Οίκο γίνονται τόσο συχνά, που γρήγορα θα πάψει να έχει αξία αφού θα έχουν προστεθεί κι άλλες παραιτήσεις ή απολύσεις. Τα κεφάλια, καθώς φαίνεται, πέφτουν ταχύτατα στο περιβάλλον του αμερικανού προέδρου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ