Κοσμος

Απειλούν οι Τουρκοκύπριοι: Είτε μαζί, είτε θα κάνουμε δικές μας γεωτρήσεις στην ΑΟΖ

Δηλώσεις που προβληματίζουν από τον ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10628114.jpg
EPA/STR

Με δικές τους γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ απειλούν οι Τουρκοκύπριοι, οι οποίοι θεωρούν ότι είναι συνιδιοκτήτες των όποιων πηγών υδρογονανθράκων υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή.

turkishcypriot.jpg

«Είτε θα το κάνουμε μαζί- συζητώντας, συμφωνώντας και προχωρώντας μαζί- είτε τα πράγματα θα σταματήσουν, είτε εμείς θα κάνουμε το ίδιο πράγμα: θα ξεκινήσουμε την εκμετάλλευση και τις γεωτρήσεις», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters ο Κουντρέτ Οζερσάι αυτοαποκαλούμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους.

«Σκοπεύουμε να ''παγώσουμε'' τα νερά, όχι να τα ''θερμάνουμε''», απάντησε ο Κουντρέτ Οζερσάι σε ερώτηση για το αν μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή. Και πρόσθεσε, «για αυτό στο τελευταίο συμβάν δεν χρησιμοποιήσαμε ισχύ. Δεν κάναμε ούτε καν επίδειξη δύναμης. Υπήρχε αποτροπή».

Στην επισήμανση του Reuters ότι έχει δοθεί άδεια εκμετάλλευσης μόνο σε περιοχές νότια του νησιού και όχι βόρεια, ο αυτοαποκαλούμενος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι το θέμα δεν είναι γεωγραφικό. «Βασίζεται σε ιστορικά δικαιώματα και σε δικαιώματα που απορρέουν από τη συνεταιριστική δημοκρατία. Όχι μόνο η πλευρά των Τουρκοκυπρίων αλλά και η διεθνής κοινότητα και εκείνη των Ελληνοκυπρίων αποδέχεται και αναγνωρίζει ότι είμαστε συνιδιοκτήτες αυτών των πηγών υδρογονανθράκων», σχολίασε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ