Κοσμος

Η Walmart βάζει ηλικιακό... πλαφόν στην αγορά όπλου

Στον απόηχο του μακελειού σε λύκειο της Φλόριντα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η αμερικανική αλυσίδα καταστημάτων λιανικής Walmart ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποφάσισε να αυξήσει το όριο ηλικίας στα 21 των επίδοξων αγοραστών όπλων στα καταστήματά της, έπειτα από το μακελειό σε λύκειο της πόλης Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ όταν 17 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα πυρά ενόπλου.

«Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις πρόσφατες εξελίξεις, αναθεωρήσαμε την πολιτική μας έως προς τα πυροβόλα όπλα. Αυξάνουμε το όριο ηλικίας για την αγορά πυροβόλων όπλων και πυρομαχικών στα 21 έτη» αναφέρει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της.

Από το 2015, η αλυσίδα δεν διαθέτει στα καταστήματά της ημι-αυτόματα τουφέκια εφόδου. Δεν διαθέτει, επίσης, πιστόλια, εκτός από τα καταστήματά της στην Αλάσκα. Διαθέτει μόνο κυνηγετικά όπλα για όσους ασχολούνται με τη σκοποβολή και το κυνήγι.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, καθώς οι μαθητές του λυκείου επέστρεφαν στις τάξεις για πρώτη φορά μετά το μακελειό, ο Έντουαρντ Στακ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων Dick's Sporting Goods, ανακοίνωσε ότι τα καταστήματά της δεν θα πωλούν πλέον ημι-αυτόματα τουφέκια εφόδου.

Μετά τη σφαγή στο λύκειο Μάρτζορι Στόουνμαν Ντάγκλας, ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, ξεκίνησε εκ νέου η συζήτηση για την οπλοκατοχή με αφορμή την πληροφορία ότι ο δράστης, 19 ετών, μπόρεσε να αποκτήσει νόμιμα ημι-αυτόματο τουφέκι εφόδου σε αυτήν την ηλικία και παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα και είχε κάνει ορισμένες «επίκδυνες» αναρτήσεις στα social media.