Κοσμος

Τουρκοκύπριοι: Ή συνδιαχείριση του βυθού ή πάγωμα των γεωτρήσεων

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών τους

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
geotrisi_kipros.jpg

«Η Τουρκία είναι σε θέση να εμποδίσει με το Πολεμικό Ναυτικό της τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις σε όλα τα τεμάχια της ΑΟΖ» της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέει ο υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας του κατοχικού καθεστώτος κ. Οζντίλ Ναμί. 

Λεπτομερέστερα, σε  συνέντευξή του στην κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος»,  ο κατοχικός υπουργός λέει, ακόμα: 

  • Η ένταση και η διαμάχη μπορούν να αποφευχθούν αν οι Ελληνοκύπριοι δεχτούν συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή προχωρήσουν σε πάγωμα του ενεργειακού σχεδιασμού μέχρι τη λύση του Κυπριακού.
  • Εγώ από τη θέση μου θα προωθήσω θα προωθήσει την οικονομική συνέργεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, ως όχημα που θα μπορούσε να οδηγήσει στη λύση του πολιτικού προβλήματος.
  • «Οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια. Οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν σε όλους τους Κύπριους. Επομένως και οι δύο πλευρές πρέπει συμμετέχουν σε έναν μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι θα έχουν λόγο και θα επωφεληθούν από αυτούς τους φυσικούς πόρους»
  • «Το γεγονός ότι δεν προβήκαμε σε καμία ενέργεια σε ό,τι αφορά το τεμάχιο 10 δεν σημαίνει ότι δεν θα προβούμε  στο μέλλον... Εξαρτάται από την κατάσταση τη δεδομένη χρονική στιγμή. Θα πρέπει ν΄ αρχίσει διάλογος με τους Ελληνοκύπριους για τα ζητήματα των υδρογονανθράκων, ώστε να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες στο Κυπριακό υπό καθορισμένο χρονοδιάγραμμα κατάληξης» 
  • «Είτε διάλογος, είτε πάγωμα των δραστηριοτήτων γεώτρησης, ώστε να αποφευχθεί η ένταση που δηλητηριάζει το κλίμα». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ