Κοσμος

Σάλος από τη μυστική συνάντηση Μπαρόζο - Κατάινεν

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν έγινε goldenboy της Goldman Sachs και συναντήθηκε κρυφά με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
baroso-katainen.jpg
EPA/MIGUEL A. LOPES

Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως προκύπτει από επιστολή που έστειλε ο νυν αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν στη ΜΚΟ με αντικείμενο το lobbying «Corporate Europe Observatory», επιβεβαιώνεται πως ο Κατάινεν συναντήθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στις Βρυξέλλες με τον πρώην πρόεδρο της Κομισιόν και νυν λομπίστα της Goldman Sachs Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Το πρόσωπο της συνάντησης δεν ανακοινώθηκε ποτέ στα πρακτικά της Κομισιόν  και τότε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την είχε σημειώσει στην ατζέντα του ως συνάντηση με την «Goldman Sachs».

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Φιλανδός Επίτροπος, η συνάντηση έγινε στις 25 Οκτωβρίου, σε ένα ξενοδοχείο και δεν κρατήθηκαν πρακτικά. Μετά τον σάλο, ο Κατάινεν είπε ότι συναντήθηκε με τον Μπαρόζο γιατί είναι φίλοι για «ένα ποτήρι μπίρα»!

Η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Εμιλι Ο’ Ράιλι, η οποία διενεργεί έρευνα για καταγγελίες κακής ή αποτυχημένης διοικήσεως από πλευράς φορέων της ΕΕ, αναμένεται, όπως δήλωσε η ίδια, να ζητήσει επισήμως εξηγήσεις για την συνάντηση των δύο ανδρών, παρόλο που ο Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της Επιτροπής  ορίζει την περίοδο «αναμονής» στους 18 μήνες για πρώην επιτρόπους και για τον πρόεδρο της Επιτροπής. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ