Κοσμος

Δεν ξέρουν τι να κάνουν εκατοντάδες αλλοδαπούς αιχμαλώτους τζιχαντιστές

Σε αδιέξοδο η σύνοδος του Διεθνούς Συνασπισμού – Τι είπαν οι ΗΠΑ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συζητήσεις για την τύχη των εκατοντάδων αλλοδαπών αιχμαλώτων τζιχαντιστών, κατά την 14μελή υπουργική σύνοδο του Διεθνούς Συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, η οποία έγινε χτες Τρίτη στη Ρώμη.

Λεπτομερέστερα, στη χθεσινή σύνοδο συμμετείχαν: Γαλλία, Ιταλία, Καναδάς, Αυστραλία, Τουρκία, Γερμανία, Βέλγιο, ΗΠΑ, Νορβηγία, Ολλανδία, Ιράκ, Νέα Ζηλανδία, Ισπανία,  Βρετανία. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (σ.σ. SDF, ο αραβοκουρδικός συνασπισμός σύμμαχος των ΗΠΑ στη Συρία) έχουν εκατοντάδες τέτοιους αιχμαλώτους τζιχαντιστές, που αιχμαλωτίστηκαν ή παραδόθηκαν, αφού ο διεθνής συνασπισμός κατέλαβε τη Ράκα, την τζιχαντιστική «πρωτεύουσα».

Όμως πολλές χώρες αρνούνται να πάρουν πίσω στο έδαφός τους κάποιους από τους τζιχαντιστές, κυρίως όσους έχουν πολλές υπηκοότητες, όπως οι Αλεξάντα Έιμον Κότεϊ και αλ Σάφι αλ Σέιχ, δύο από τα μέλη της ομάδας δολοφόνων του ΙΚ με την ονομασία «The Beatles».

Λεπτομερέστερα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ κ. Τζιμ Μάτις είπε σχετικά:

  • Στη Συρία η κατάσταση δεν είναι σταθερή και τίποτε δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι οι τζιχαντιστές αυτοί δεν θα ξαναπάρουν τα όπλα ή ότι δεν θα γεμίσουν τις φυλακές των SDF.
  • Δε θέλουμε να βρεθούν ξανά στους δρόμους της Άγκυρας ή της Τύνιδας, δεν θέλουμε να επιστρέψουν στους δρόμους της Τύνιδας, του Παρισιού ή των Βρυξελλών, της Κουάλα Λουμπούρ ή του Νέου Δελχί
  • Είναι ένα διεθνές πρόβλημα και πρέπει να διευθετηθεί από όλους τους ενδιαφερόμενους
  • Πρέπει να ξαναλειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην ανατολική Συρία, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι πολίτες.
  • Το να μην κάνουμε τίποτε δεν αποτελεί επιλογή.
  • (Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να μεταφερθούν οι τζιχανστιστές στην αμερικανική στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο δεν απάντησε)

Επιπλέον, στη σύνοδο συζητήθηκαν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεεις στην κοιλάδα του Ευφράτη, όπου έχουν καταφύγει οι τελευταίοι τζιχαντιστές, αλλά και η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα τουρκοσυριακά σύνορα, στην περιοχή Αφρίν, εναντίον των κουρδικών Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).