Κοσμος

Οι σουφραζέτες 100 χρόνια μετά

Το Λονδίνο τιμά την επέτειο για την καθιέρωση της γυναικείας ψήφου

Μαρία Τσοσκούνογλου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο φετινός Φεβρουάριος στην Αγγλία ανήκει στις σουφραζέτες. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας έχουν προγραμματιστεί εκδηλώσεις σε ανάμνηση της μεγάλης νίκης που πέτυχαν οι σουφραζέτες πριν από 100 χρόνια, τον Φεβρουάριο του 1918, όταν μετά από πολυετείς και σκληρούς αγώνες κατάφεραν να καθιερωθεί νομοθετικά από το Αγγλικό Κοινοβούλιο το δικαίωμα των γυναικών για ίσα εκλογικά δικαιώματα.

Εκθέσεις και εκδηλώσεις

Στο Μουσείο του Λονδίνου διοργανώνεται μια μεγάλη επετειακή έκθεση αφιερωμένη στις αποφασισμένες εκείνες ακτιβίστριες του περασμένου αιώνα, ενώ στην πλατεία Τραφάλγκαρ τοποθετήθηκαν 55 φιγούρες γυναικών –σε φυσικό μέγεθος– από τις πρωταγωνίστριες της εποχής που έδωσαν έναν πολυετή και σκληρό αγώνα μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος τους και να περάσει από τη Βουλή ο νόμος που έδινε το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, στις 6 Φεβρουαρίου του 1918. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος εκείνος ήταν περιοριστικός αφού επέτρεπε το δικαίωμα ψήφου σε ορισμένες μόνο γυναίκες –όσες ήταν πάνω από 30 ετών, είχαν πτυχίο, ήταν ιδιοκτήτριες κατοικίας ή είχαν παντρευτεί σύζυγο ιδιοκτήτη κατοικίας–, ωστόσο άνοιξε το δρόμο ώστε δέκα χρόνια αργότερα, το 1928, το δικαίωμα ψήφου να παραχωρηθεί συνολικά σε όλες τις ενήλικες Αγγλίδες.
Σουφραζέτες με ρούχα της φυλακής αφήνονται ελεύθερες, 1908 / Rex/Shutterstock

 

Οι σουφραζέτες δεν ξεχάστηκαν

Το κίνημα των σουφραζετών που αναπτύχθηκε στην Αγγλία από τα μέσα του 19ου αιώνα με κορύφωση τις αρχές του 20ού, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τα ήθη της κοινωνίας που σοκαρισμένη έβλεπε γυναίκες από όλες τις τάξεις –αστές, εργάτριες ακόμη και κυρίες της καλής κοινωνίας– να μάχονται με σθένος για τον σκοπό τους, την κατοχύρωση της γυναικείας ισοπολιτείας και του δικαιώματος της γυναικείας ψήφου. Σήμερα, το μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποφασισμένες εκείνες γυναίκες και τον αγώνα τους είναι ένδειξη ότι οι σουφραζέτες δεν έχουν ξεχαστεί. Αλλά και ότι παρά τα μεγάλα ποσοστά αποχής που χαρακτηρίζουν όλες σχεδόν τις σύγχρονες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή η επέτειος έρχεται να θυμίσει το γεγονός ότι πριν από 100 χρόνια κάποιες γυναίκες συκοφαντήθηκαν, φυλακίστηκαν και μερικές έχασαν τη ζωή τους στη μάχη που έδωσαν ώστε να αποκτήσουν το δικαίωμα να ψηφίζουν.

Διαδήλωση για το δικαίωμα ψήφου σε όλες τις γυναίκες, 1910 / PA/PA Archive

Εργόχειρο με κεντημένα τα ονόματα των γυναικών/απεργών πείνας στις φυλακές Holloway.

Info: “Votes For Women”, Μουσείο του Λονδίνου, από 2/2/2018 έως 6/1/2019