Κοσμος

Βρήκαν την πηγή έμπνευσης του Σέξπιρ;

«Αποτελεί ένα από τα ευρήματα για τα οποία περιμένει μια ολόκληρη γενιά» λένε δύο ερευνητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
maxresdefault.jpg

Επί σειρά ετών οι ακαδημαϊκοί προσπαθούσαν να εντοπίσουν τι αποτέλεσε έμπνευση για τα έργα του Ουίλιαμ Σέξπιρ.

Πλέον με την βοήθεια λογισμικού που χρησιμοποιείται από τους καθηγητές προκειμένου να εξιχνιάσουν περιπτώσεις λογοκλοπής, δύο συγγραφείς ανακάλυψαν ένα χειρόγραφο που όπως πιστεύουν ο μεγάλος βάρδος συμβουλεύθηκε προκειμένου να γράψει τον Βασιλιά Ληρ, τον Μακμπέθ, τον Ριχάρδο Γ΄, τον Ερρίκο Ε΄ και επτά άλλα έργα.

«Αν τελικά αποδειχθεί ότι είναι αυτό που λένε ότι είναι, τότε αποτελεί ένα από τα ευρήματα για τα οποία περιμένει μια ολόκληρη γενιά», λέει ο Μάικλ Γουίτμορ, διευθυντής της Βιβλιοθήκης Σέξπιρ Φόλγκερ στην Ουάσιγκτον.

Η ανακάλυψη έγινε από τον Ντένις Μακάρθι και την Τζουν Σλουέτερ, οι οποίοι την περιγράφουν σε ένα βιβλίο που αναμένεται να εκδοθεί του χρόνου από τον εκδοτικό οίκο Ντ. Ες Μπρούερ και τη Βρετανική Βιβλιοθήκη.

Οι συγγραφείς δεν υπαινίσσονται ότι ο Σέξπιρ έκανε λογοκλοπή, αλλά ότι διάβασε και εμπνεύστηκε από ένα χειρόγραφο που ονομάζεται «Mία σύντομη ομιλία της επανάστασης και των επαναστατών» που γράφτηκε γύρω στα τέλη του 1500, από τον Τζορτζ Νορθ, μια ελάσσονα φιγούρα στην αυλή της Βασίλισσας Ελισάβετ, ο οποίος είχε θητεύσει και ως πρεσβευτής στη Σουηδία.

«Είναι μια πηγή στην οποία επιστρέφει», δήλωσε ο Μακάρθι, αυτοδίδακτος ειδικός στον Σέξπιρ, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης συνέντευξής του. «Επηρεάζει τη γλώσσα, διαμορφώνει τις σκηνές και σε κάποιο σημείο επηρεάζει και τη φιλοσοφία των έργων».

Ο Ντέιβιντ Μπέβινγκτον, επίτιμος καθηγητής ανθρωπιστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου και εκδότης των Απάντων του Ουίλιαμ Σαίξπηρ χαρακτηρίζει την ανακάλυψη μια «πραγματική αποκάλυψη» για το πλήθος των διασυνδέσεων που έχει με τα έργα. Ο επίτιμος καθηγητής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, Μάρτιν Μέιζελ, τονίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως το συγκεκριμένο χειρόγραφο «πρέπει να βρισκόταν μέσα στο διανοητικό τοπίο του Σαίξπηρ» ενώ έγραφε τα έργα του.

Πηγή: Καθημερινή

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ