- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λακκοτρύπης: Γεώτρηση έδειξε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
Για ενθαρρυντικά στοιχεία μίλησε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου
Aκρως θετικά είναι τα ευρήματα από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αυξάνει τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο.
Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των τριών χιλιάδων οκτακοσίων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, καθώς και το γεγονός ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» έχει την ίδια γεωλογική δομή, με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ, «Zohr».
Πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία ENI-Total, θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστατες μελέτες, τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε, ακόμη, ότι οι νέες ανακαλύψεις, αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθεί είναι και εμπορεύσιμο. Σημείωσε, ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα και ότι απόψε ή αύριο, το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3 προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018, ο αμερικανικός κολοσσός Εξον-Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Για την 205η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας
Μια ευρωπαϊκή μητρόπολη χωρίς σταθερή ταυτότητα. Κρίσεις, μετασχηματισμοί και αστικός χώρος
Στόχος να σπάσει ο ναυτικός αποκλεισμός που έχει επιβάλλει το Ισραήλ
Το ταπεινό ξεκίνημα του Χαμένου Παραδείσου
Ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του υπόπτου
«Έτρεφε πολύ μίσος στην καρδιά του εδώ και αρκετό καιρό» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Αρχικά προσποιούμενος μέλος ρωσικής μονάδας drones
Η Lufthansa σχεδιάζει να αφαιρέσει περίπου 20.000 δρομολόγια μέσα στους επόμενους 6 μήνες
Η επιχείρηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα απαιτητική και διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα
Τι γνώριζε η οικογένεια και τι λέει ο Τραμπ
Το θέμα οδήγησε ακόμη και σε διαμαρτυρίες έξω από το club
Κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής αντιπαράθεσης αποτελεί η στρατιωτική θητεία
Η φωτιά είχε στοιχίσει τη ζωή σε 41 ανθρώπους
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2023, όταν κάτοικοι της περιοχής κατήγγειλαν έντονη δυσοσμία
Την ίδια στιγμή η United Airlines, έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις εισιτηρίων έως και 20%
Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει το ευρύτερο αποτύπωμα της γεωπολιτικής κρίσης
Διατηρείται το κόστος δανεισμού - Ο αντίκτυπος του πολέμου στον πληθωρισμό και την ανάπτυξη
«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία» - Ταυτοποιήθηκε ο δράστης που εισέβαλε ένοπλος
Το προφίλ του «μοναχικού λύκου» από την Καλιφόρνια - 31χρονος δάσκαλος και προγραμματιστής
Σε τεντωμένο σχοινί η εκεχειρία μετά τη νέα οδηγία του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.