- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λακκοτρύπης: Γεώτρηση έδειξε νέο κοίτασμα φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ
Για ενθαρρυντικά στοιχεία μίλησε ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου
Aκρως θετικά είναι τα ευρήματα από τη γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ», στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.
Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι πρόκειται για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, καθώς πρόκειται για τη δεύτερη ουσιαστική ανακάλυψη στην Κυπριακή ΑΟΖ, η οποία αυξάνει τα αποθέματα της χώρας σε φυσικό αέριο.
Το γεωτρύπανο προχώρησε σε βάθος πέραν των τριών χιλιάδων οκτακοσίων μέτρων. Επιπρόσθετα, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι η ανακάλυψη επιβεβαιώνει την ύπαρξη πετρελαϊκού συστήματος, ανθρακικού ταμιευτήρα, καθώς και το γεγονός ότι το κοίτασμα «Καλυψώ» έχει την ίδια γεωλογική δομή, με το αιγυπτιακό κοίτασμα-μαμούθ, «Zohr».
Πρόσθεσε ότι λόγω της ιδιομορφίας του κοιτάσματος δεν ήταν δυνατόν να υπάρξει, για την ώρα, εκτίμηση για το εύρος των ποσοτήτων φυσικού αερίου και για το λόγο αυτό, η κοινοπραξία ENI-Total, θα προβεί σε περαιτέρω τρισδιάστατες μελέτες, τις επόμενες εβδομάδες.
Ο Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε, ακόμη, ότι οι νέες ανακαλύψεις, αποτελούν πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία για τη συνέχιση της ερευνητικής δραστηριότητας στην κυπριακή ΑΟΖ. Απαντώντας σε ερώτηση, επισήμανε ότι είναι πολύ πρόωρο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι το φυσικό αέριο το οποίο έχει ανακαλυφθεί είναι και εμπορεύσιμο. Σημείωσε, ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις, να βρεθούν οι αγορές και να κατατεθεί σχέδιο ανάπτυξης του κοιτάσματος.
Ανέφερε, επίσης, ότι συνεχίζεται ο προγραμματισμός σε ό,τι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα και ότι απόψε ή αύριο, το τρυπάνι θα μεταφερθεί στο τεμάχιο 3 προκειμένου να διενεργήσει γεώτρηση στο στόχο «Σουπιά». Στο μεταξύ, το δεύτερο μισό του 2018, ο αμερικανικός κολοσσός Εξον-Μόμπιλ αρχίζει εργασίες στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Θα εκδικηθούμε τον χαμό του πατέρα μου», λέει ο Μοτζτάμπα
Η Kauana Bilhar σχεδίαζε να επιστρέψει στην πατρίδα της, ωστόσο το ταξίδι της επιστροφής δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ
315 θύματα δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη
«Τις κάνω κάθε έξι μήνες, είναι απολύτως τέλειες», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Η ανάρτηση του βουλευτή από την Καλιφόρνια, Ρο Κάνα
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ζήτησε από τον Νορβηγό πρωθυπουργό να του μεταφέρει χαιρετισμούς
Οργή του προέδρου των ΗΠΑ για δημοσίευμα της εφημερίδας
Ακόμη 12 άτομα χρειάστηκαν ιατρική περίθαλψη για διάφορους τραυματισμούς
Οι Αρχές δεν έχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν πως η δολοφονία σχετίζεται με τρομοκρατία ή είχε πολιτικά κίνητρα
Τουλάχιστον 12 οι νεκροί - Εκατοντάδες πυροσβέστες παλεύουν με τις φλόγες
Καρέ καρέ οι ουκρανικές επιθέσεις
«Απαίτηση του έθνους η εκδίκηση»
«Έχω αφήσει σαφείς οδηγίες»
Κατέρρευσε για δεύτερη φορά σε μια εβδομάδα το εθνικό δίκτυο ηλεκτρισμού
Η μεγαλύτερη πρόκληση της ανθρωπότητας δεν είναι η αύξηση ή η μείωση των αριθμών. Είναι η ποιότητα της συνύπαρξης
Διεθνής αναγνώριση ως μια προσωπικότητας -σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Για περισσότερα από 70 χρόνια έζησε δίπλα στη συσκευή που της έσωσε τη ζωή
Το κίνητρο δεν ήταν πολιτικό, ούτε τρομοκρατικό, λέει η αστυνομία
Το βίντεο της σύλληψης
Η 78χρονη βρέθηκε μέσα στο σπίτι της με πολλά τραύματα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.