Κοσμος

Νέο χαστούκι για τον Mr. WikiLeaks - Εγκλωβισμένος στον Ισημερινό του… Λονδίνου

Απερρίφθη το αίτημα του Τζούλιαν Ασάνζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
10127334.jpg
EPA/ANDY RAIN

Απορρίφθηκε το αίτημα του Τζούλιαν Ασάνζ για ακύρωση του εντάλματος σύλληψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη βρετανική Δικαιοσύνη, γεγονός που σημαίνει ότι ο ιδρυτής των WiliLeaks θα παραμείνει εγκλωβισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου βρίσκεται από το 2012.

Οι νομικοί εκπρόσωποι του κ. Ασάνζ είχαν ζητήσει από το δικαστήριο του Ουέστμινστερ την ακύρωση του εντάλματος, λέγοντας ότι πλέον «έχει χάσει τον αρχικό σκοπό του». Είχε εκδοθεί το 2012, όταν ο ιδρυτής των WikiLeaks είχε παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του και είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Τότε αντιμετώπιζε την προοπτική έκδοσής του στη Σουηδία ως ύποπτος για σεξουαλική επίθεση, ωστόσο οι κατηγορίες έχουν έκτοτε εκπέσει.

Νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε να παράσχει στον Τζ. Ασάνζ στάτους διπλωμάτη του Ισημερινού, όπως είχε ζητήσει η κυβέρνηση της λατινοαμερικανικής χώρας και τον κάλεσε να εγκαταλείψει το έδαφος της πρεσβείας, ώστε να αντιμετωπίσει τη βρετανική Δικαιοσύνη.

Το αδίκημα της παραβίασης των όρων της εγγύησης τιμωρείται με ποινή έως και ενός χρόνου στη φυλακή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ