Κοσμος

Ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στον Ερντογάν τον «Άγγελο της Ειρήνης» (εικόνες)

«Ντροπή» και «Ερντογάν εκτελεστή» φώναζαν Κούρδοι διαδηλωτές έξω από το Βατικανό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19056946.jpg
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Μετάλλιο με τον «Άγγελο της Ειρήνης» δώρισε ο προκαθήμενος της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος επισκέφθηκε το Βατικανό.

Είναι η πρώτη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην έδρα της ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το 1959. Η συνάντηση του πάπα Φραγκίσκου με τον Ερντογάν διήρκησε μία ώρα στη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Τον Τούρκο πρόεδρο συνόδευαν, μεταξύ άλλων, η σύζυγός του Εμινέ, η κόρη του Έσρα, και πέντε υπουργοί της τουρκικής κυβέρνησης.

«Είναι το σύμβολο ενός κόσμου που βασίζεται στην ειρήνη και στην δικαιοσύνη. Είναι ο άγγελος της ειρήνης που στραγγαλίζει τον δαίμονα του πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο ποντίφικας προσφέροντας το μετάλλιο στον Τούρκο πρόεδρο. 

Ο πάπας δώρισε επίσης ένα έργο χαρακτικής που απεικονίζει την βασιλική εκκλησία του Αγίου Πέτρου, όπως ήταν το 1600, το μήνυμά του για την φετινή ημέρα της ειρήνης και την εγκύκλιό του για την προστασία του περιβάλλοντος. 
19056950.jpg
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν έκανε δώρο στον πάπα έναν πίνακα κεραμικής με την θέα της Κωνσταντινούπολης και μια κασετίνα με βιβλία του μουσουλμάνου θεολόγου, Μεβλανά Ρουμί. 

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η σύζυγός του, στο τέλος της επίσκεψης χαιρέτισαν τον Αργεντινό πάπα με μια μικρή υπόκλιση και αγγίζοντας με το χέρι την καρδιά τους.

19056846.jpg
EPA/ALESSANDRO DI MEO


Ο Φραγκίσκος ζήτησε από το τουρκικό προεδρικό ζεύγος -όπως συνηθίζει- να προσευχηθεί υπέρ του έργου του, και ο Ερντογάν του απάντησε με χαμηλή φωνή: «και εμείς περιμένουμε μια δική σας προσευχή».

Διαδηλώσεις Κούρδων

Ένας άνδρας τραυματίσθηκε σε συμπλοκές της ιταλικής αστυνομίας με Κούρδους διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ρώμη και στο Βατικανό.

Οι διαδηλωτές βρίσκονταν έξω από το Κάστρο Σάντ Άντζελο, και προσπάθησαν να πλησιάσουν στον ναό του Αγίου Πέτρου, όπου ο Τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πάπα Φραγκίσκο. Ακολούθησαν συμπλοκές με την αστυνομία που τους εμπόδισε και ένας διαδηλωτής τραυματίσθηκε και έπεσε στο έδαφος.

19056381.jpg
EPA/ALESSANDRO DI MEO

Τα μέλη κουρδικών οργανώσεων φώναξαν «ντροπή» και ύψωσαν πανό που έγραφε «Ερντογάν εκτελεστή». «Είμαστε εδώ για να υπερασπιστούμε τα παιδιά μας και τις μητέρες μας. Σήμερα βγήκατε χαμένοι και εσείς και ο Πάπας», φώναξε μια από τις γυναίκες που πήραν μέρος στην κινητοποίηση.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ