Κοσμος

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου εξηγεί γιατί συγχώρησε νεοναζί που την απειλούσε

Γράφει στην Deutsche Welle και συγκινεί

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου δραστηριοποιείται έντονα υπέρ των μεταναστών και άλλων μειονοτήτων και έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές. Μπορεί νεοναζί να έχουν διαδηλώσει σε βάρος της και η ίδια να δέχεται απειλές για χρόνια, ωστόσο μέσα από ένα άρθρο της αποδεικνύει πως όλοι έχουν το δικαίωμα σε μία δεύτερη ευκαιρία.

Στο άρθρο που έγραψε για την Deutsche Welle περιγράφει πως έφτασε να δεχτεί τη συγγνώμη ενός πρώην νεοναζί. Ο Μάρτιν, που την απειλούσε για χρόνια της ζήτησε συγχώρεση μέσα από ένα e-mail:

«Από: Μάρτιν Κάρλσον

Θέμα: Θέλω να απολογηθώ

Καλησπέρα Αλεξάνδρα,

Ο λόγος που σας γράφω σήμερα είναι επειδή θέλω να ζητήσω συγχώρεση. Συγχώρεση για όλο το μίσος εναντίον σας εδώ και πολλά χρόνια. Υπήρξα μέλος του Κινήματος Σκανδιναβικής Αντίστασης αλλά έφυγα από την οργάνωση στις αρχές του 2016.

Έφυγα επειδή δεν υποστηρίζω πλέον τις απόψεις και τις αξίες που μεταδίδονται από το NMR. Σήμερα είμαι απίστευτα χαρούμενος που επιτέλους απέχω από το μίσος, αλλά ταυτόχρονα αισθάνομαι απίστευτες ενοχές για όλα αυτά που έχουν ειπωθεί και γίνει στον αντισημιτικό κόσμο.

Με τις καλύτερες ευχές μου, 

Μάρτιν».

H Αλεξάνδρα Πασχαλίδου αναφέρει στη συνέχεια: 

«Τηλεφώνησα  στον Μάρτιν αμέσως. Πιστεύω ότι σε αυτούς τους πολωμένους καιρούς χρειάζονται γέφυρες. Εκείνοι που αποφασίζουν να αλλάξουν συμπεριφορά και στάση χρειάζονται υποστήριξη και ενθάρρυνση. Πρέπει να καταλάβουν ότι είναι αποδεκτό αυτό και τους περιμένουμε πίσω.

Έμαθα πως ζει στο Βάρναμο. Του πρότεινα να συναντηθούμε για έναν καφέ. Ένας φίλος μου που γνώριζε την κατάσταση με προειδοποίησε: "Είσαι τόσο αφελής. Μπορεί να είναι παγίδα. Δεν αρχίζεις ξαφνικά να αγαπάς όποιον που μισεί".

Αλλά εγώ δεν φοβάμαι τους ανθρώπους. Φοβάμαι το μίσος. Και αυτό που κάνει στους ανθρώπους».

Στη συνέχεια εξηγεί πως ο Μάρτιν ήταν ενεργός ναζιστής από την ηλικία των 16 και σταμάτησε τη δράση του το 2016 και σε ηλικία 30 ετών και πως πλέον απειλείται κι εκείνος από τους Ναζί: «Η τελευταία φορά που απειλήθηκα ήταν χθες», της εξηγεί: «Μου έγραψαν ότι πρέπει να πεθάνω και να κόψω το λαιμό μου ένας άλλος».

«Σας συγχώρεσα από τη στιγμή που έλαβα το email σας. Η συγχώρεση είναι απελευθερωτική», του είπε.