Κοσμος

Νέες τουρκικές προκλήσεις στα Ίμια

Απίστευτες απειλές από σύμβουλο του Ερντογάν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Daily Sabah» σε ρεπορτάζ της την Πέμπτη, βασιζόμενο σε ανώνυμες τουρκικές πηγές, αναφέρει ότι ο τουρκικός στρατός στο Αιγαίο βρίσκεται σε επιφυλακή, καθώς έχουν λάβει πληροφορίες ότι η Ελλάδα σκοπεύει να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι η Τουρκία έχει στραμμένο το βλέμμα της προς την επιχείρηση στη Συρία «Κλάδος Ελαίας» και να στείλει ναυτικές δυνάμεις στις «τουρκικές» βραχονησίδες Ίμια.

Όπως μεταδίδει η ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στο ρεπορτάζ της εφημερίδας τονίζεται ότι μία τέτοια προσπάθεια έγινε την περασμένη Δευτέρα όταν το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απέτρεψε μία «προβοκατόρικη» ενέργεια της Ελλάδας στο Αιγαίο, ενώ μία ημέρα πριν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας ήθελε επίσης να προσεγγίσει τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας, τις οποίες δεν κατονομάζει, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας», στέλνοντας δυνάμεις προς τις «τουρκικές», όπως τις αποκαλεί, βραχονησίδες.

Οι πληροφορίες αυτές ήρθαν εις γνώση του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της ακτοφυλακής όταν ξεκίνησε η επιχείρηση «Κλάδος Ελαίας» και βάσει αυτών των πληροφοριών η Ελλάδα ενδέχεται να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί την κατάσταση προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο.

Και η πρόβλεψη αποδείχθηκε σωστή, όπως αναφέρει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα κατά τη μετάφραση του ΑΝΤ1, την περασμένη Κυριακή όταν προσπάθησε να πάει στα Ίμια ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, αλλά οι τουρκικές δυνάμεις ήταν καλά προετοιμασμένες και τον απέτρεψαν να πλησιάσει.

«Αυτό όμως δεν έκανε την Αθήνα να τα παρατήσει», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα. Την επόμενη ημέρα, δηλαδή τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου, έστειλε ένα άλλο πλοίο, το οποίο επίσης δεν κατάφερε να πλησιάσει τα Ίμια και απετράπη άλλο ένα επεισόδιο.

Τα περιστατικά αυτά ερμηνεύονται από τις πηγές της εφημερίδας όπως «οι Έλληνες πέφτουν πάνω σε πέτρινο τοίχο».

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν μάλιστα ότι ο Καμμένος πήρε μαζί του Έλληνες δημοσιογράφους σε μία προσπάθεια να διασπείρει ψεύτικες εντυπώσεις στον κόσμο. 

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα πάντα με τον ΑΝΤ1, σε ρεσιτάλ προκλήσεων και εμπρηστικών δηλώσεων προχώρησε ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου, Yigit Bulut, σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του TRT.

Ο ίδιος απειλεί την Αθήνα, λέγοντας ότι θα αντιμετωπίσει την οργή της Τουρκίας που θα είναι χειρότερη από αυτή στην Αφρίν.

Όπως γράφει, μάλιστα, ο δημοσιογράφος Abdullah Bozkurt στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter, ο Bulut απείλησε ότι θα σπάσει τα χέρια και τα πόδια των αξιωματούχων, του πρωθυπουργού ή οποιουδήποτε υπουργού τολμήσει να πατήσει στα Ίμια.

«Σε αυτή τη περιοχή δεν υπάρχει καμιά στρατιωτική δύναμη που μπορεί να αναμετρηθεί με τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Επομένως όλοι θα πρέπει να μάθουν τα όριά τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.