- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Στο σφυρί» 3.500 έπιπλα και «έργα τέχνης» του Ritz
Από καναπέδες που κάποτε γέμιζαν το σαλόνι όπου σύχναζε ο Μαρσέλ Προυστ μέχρι σκαμπό του μπαρ όπου κάθονταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ
Το παγκοσμίου φήμης ξενοδοχείο Ritz του Παρισιού αποφάσισε να πουλήσει περισσότερα από 3.500 έπιπλα και «έργα τέχνης» τα οποία δεν μπορεί πλέον να φιλοξενήσει, μετά την ανακαίνισή του.
Από καναπέδες που κάποτε γέμιζαν το σαλόνι όπου σύχναζε ο Μαρσέλ Προυστ μέχρι σκαμπό του μπαρ όπου κάθονταν ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ και ο Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ, τη δεκαετία του 1920, τα προς πώληση αντικείμενα καλύπτουν μια μεγάλη περίοδο της 120ετούς ιστορίας του περίφημου ξενοδοχείου.
Η πώληση θα γίνει μεταξύ 17-21 Απριλίου από τον οίκο δημοπρασιών Artcurial που είχε αναλάβει στο παρελθόν να προωθήσει και ανάλογες πωλήσεις αντικειμένων από τα ξενοδοχεία Hotel de Crillon και Plaza Athenee στο Παρίσι και το Hotel de Paris στο Μονακό. «Οι συλλέκτες και οι λάτρεις του ξενοδοχείου θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να γυρίσουν στο σπίτι τους με ένα αντικείμενο απο τον θρύλο του Ritz» ανέφερε ο οίκος δημοπρασιών.
Το ξενοδοχείο, που καταλαμβάνει τη μία πλευρά της οκταγωνικής Πλατείας Βαντόμ, κοντά στις πιο γνωστές μπουτίκ του Παρισιού, ανήκε στον Αιγύπτιο δισεκατομμυριούχο Μοχάμαντ αλ Φαγιέντ από το 1979. Τότε, το είχε αγοράσει έναντι 30 εκατομμυρίων δολαρίων. Στο ξενοδοχείο αυτό ο γιος του, ο Ντόντι, δείπνησε με την πριγκίπισσα της Ουαλίας Νταϊάνα, το βράδυ που σκοτώθηκαν σε τροχαίο δυστύχημα, το 1997.
Το ξενοδοχείο ιδρύθηκε το 1898 από τον Ελβετό Σεζάρ Ριτς. Επαναλειτούργησε το 2016, αφού ανακαινίστηκε. Έχει 71 δωμάτια και 71 σουίτες, ορισμένες εκ των οποίων φέρουν τα ονόματα διάσημων πελατών του, όπως της Κοκό Σανέλ και της Μαρίας Κάλας.
Μεταξύ των αντικειμένων που θα πουληθούν είναι ένα κρεβάτι σκύλου σε στυλ Λουί Σεζ (εκτιμάται στα 200-300 ευρώ), μια παλιά καρέκλα κουρείου (400-600 ευρώ), ένα μίνι-μπαρ με το μονόγραμμα του ξενοδοχείου (300-500 ευρώ) και τρία σκαμπό από ένα από τα μπαρ του (1.000-1.500 ευρώ).
Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι θα συγκεντρωθεί από την πώληση είναι 1-1,5 εκατομμύριο ευρώ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αναγκάστηκε τελικά σε προσγείωση
Γιατί η συγκεκριμένη κατασκευή δεν παρασύρθηκε από τον χείμαρρο
Η τελευταία σχολική λεωφορειογραμμή πέρασε τη γέφυρα πριν καταρρεύσει
Ναυτικές δυνάμεις της αποστολής «Irini» πραγματοποίησαν έλεγχο στο πετρελαιοφόρο MV SUN
Ένας στους τρεις Ιταλούς θα είναι άνω των 65 ετών
Ο Αμερικανός πρόεδρος εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά της Τεχεράνης
Νεκροί και οι δύο - Τους βρήκαν τα παιδιά τους
«Δύο από τα παιδιά μου χάθηκαν. Ένας από τους τρεις γιους μου είναι ζωντανός» - 8 νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Συνεχίζονται οι έρευνες για το κίνητρο
Οι καταρρακτώδεις βροχές των μουσώνων προκάλεσαν ορμητικούς χειμάρρους λάσπης
Οκτώ νεκροί και 18 αγνοούμενοι
Εδώ έχουμε «ευαίσθητους» που στην ουσία ζητούν να μη σατιρίζονται οι δυτικοί που οικειοποιούνται ξένες κουλτούρες. Αλλά μπορεί και να μην είναι μόνο από ανοησία που το κάνουν.
Στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων και drones τυπογραφεία, βιβλιοπωλεία και μνημεία πολιτισμού
Οξεία αντιπαράθεση για την απόφαση του Αμερικανού προέδρου να μετονομάσει τη λίμνη
Περίπου 5.000 Αμερικανοί ναύτες αναμένεται να αποβιβαστούν για ξεκούραση
Η πτήση που την οδήγησε σε αλλεπάλληλες ιατρικές επισκέψεις και τελικά σε θεραπείες
Τι αποκάλυψε σε συνέντευξη που παραχώρησε
«Το πλοίο έγειρε πολύ γρήγορα αντί να βυθιστεί αργά»
Το σχολείο θάφτηκε κάτω από τη λάσπη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.