Κοσμος

Ερντογάν: Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία έχει ξεκινήσει «ντε φάκτο» (video)

Τουρκικό σαφάρι εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ειρήνη Λαγούδη: Νέο στοιχείο κλειδί

«Η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή Αφρίν της Συρίας έχει ξεκινήσει "ντε φάκτο"» ανακοίνωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε ότι «κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων» που δρουν στη Συρία, αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ», πρόσθεσε.

Το Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν.

«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. "Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

Ένας υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν θέσεις των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και του κουρδικού κόμματος PYD στο Αφρίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, τα μαχητικά έπληξαν ένα παρατηρητήριο στη βόρεια πλευρά του Αφρίν.

Λίγο νωρίτερα, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζονται από τις ΗΠΑ, κατηγόρησαν την Τουρκία ότι χρησιμοποιεί το ψευδές πρόσχημα των βομβαρδισμών εναντίον της από την άλλη πλευρά των συνόρων για να εξαπολύσει επίθεση στη Συρία. Οι SDF, μια συμμαχία κουρδικών και αραβικών οργανώσεων μεταξύ των οποίων και οι YPG, τόνισαν ότι δεν θα τους έμενε καμία άλλη επιλογή παρά να αμυνθούν, εφόσον δεχτούν επίθεση.

Οι SDF ελέγχουν πολλά εδάφη στη βόρεια και ανατολική Συρία.

Από την πλευρά του, Κούρδος αξιωματούχος δήλωσε πως τουρκικά μαχητικά εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών στο Αφρίν της Συρίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να σπεύσει να κρυφτεί στα σπίτια του και σε καταφύγια.

Ο Χεβί Μουσταφά, υψηλόβαθμο στέλεχος της πολιτικής διοίκησης που κυβερνά το Αφρίν, είπε ότι στα νοσοκομεία της περιοχής έχουν μεταφερθεί αρκετοί τραυματίες.

Αργότερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας, ώρες μετά την έναρξη της επιχείρησης εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων στην επαρχία Αφρίν της Συρίας ανακοίνωσαν πως στις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν τουρκικά μαχητικά στοχοθετήθηκαν 108 στρατιωτικοί στόχοι των Κούρδων.

Ο τουρκικός στρατός δεν διευκρίνισε εάν όλοι οι στόχοι που επλήγησαν βρίσκονταν στην επαρχία Αφρίν.

Εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς που βρίσκεται στα σύνορα με τη Συρία μετέδωσε νωρίτερα ότι είδε πολεμικά αεροσκάφη να ίπτανται πάνω από την περιοχή και να βομβαρδίζουν περιοχές στη συριακή επικράτεια.

Την ίδια ώρα, οι Κούρδοι πολιτοφύλακες της Συρίας (YPG) απάντησαν ότι μετά τις αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησε η Τουρκία στην επαρχία Αφρίν, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να απαντήσουν, υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα έπληξε κατοικημένες περιοχές.

«Θα συντρίψουμε αυτή την επιθετικότητα, όπως συντρίψαμε άλλες επιθέσεις αυτού του είδους εναντίον των χωριών και πόλεών μας» προειδοποίησε η YPG.

Οι Κούρδοι πολιτοφύλακες προέτρεψαν άνδρες και γυναίκες στη βόρεια Συρία να ενταχθούν στις τάξεις των δυνάμεών τους για να προστατεύσουν το Αφρίν. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ