Κοσμος

Αγρια ζωή στο αεροδρόμιο Χίθροου

Χολή αρκούδας και τσάντες από δέρμα κροκόδειλου: τα είδη από το παράνομο εμπόριο ζώων στο στόχαστρο αυστηρών ελέγχων

344759-716390.jpg
Μαρία Τσοσκούνογλου
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
3514.jpg

Ταριχευμένες λεοπαρδάλεις, κέρατα από σπάνιες αντιλόπες, ιππόκαμποι, δέρματα από κροκόδειλους και σπάνια φίδια είναι μερικά μόνο από τα είδη που προέρχονται από το παράνομο εμπόριο άγριων ζώων αλλά και φαρμακευτικών σκευασμάτων που κατάσχονται κάθε χρόνο σε μεγάλες ποσότητες από την Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου.

Η μαύρη αγορά αυτών των ειδών είναι μια δραστηριότητα με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, το τέταρτο πιο επικερδές παράνομο εμπόριο στον κόσμο μετά από αυτό των ναρκωτικών, των όπλων και του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Στην πραγματικότητα τα είδη που στοιβάζονται εδώ στις αποθήκες του αεροδρομίου του Λονδίνου καταδεικνύουν την αιματοβαμμένη διαδρομή που ακολουθούν οι λαθρέμποροι και οι παράνομοι διακινητές προκειμένου να ικανοποιήσουν πάμπλουτους συλλέκτες σπάνιων ζώων που απειλούνται με αφανισμό και εξαφάνιση ή ακόμα και Ασιάτες – παρασκευαστές «θαυματουργών» προϊόντων αφού η ζήτηση αυτών των ειδών έχει φτάσει σε πρωτοφανή επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

3514.jpg

Ταριχευμένες αρκούδες, κεφαλές λεοπαρδάλεων και τσάντες από δέρματα φιδιών και κροκοδείλων είναι μόνο μερικά από τα χιλιάδες αντικείμενα λαθρεμπορίου άγριων ζώων που κατάσχονται κάθε χρόνο από τις τελωνειακές αρχές.

3513.jpg

To Viagra του Κόκκινου Μυρμηγκιού:  ο ΟΗΕ εκτιμά ότι η παγκόσμια αγορά φαρμάκων από το παράνομο εμπόριο της άγριας ζωής υπερβαίνει τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

an_1.jpg

Η αίθουσα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου είναι γεμάτη από είδη που προέρχονται από το παράνομο εμπόριο ζώων και φυτών.

3502.jpg

Ο τελωνειακός υπάλληλος κρατάει μια κεφαλή αρκούδας που βρέθηκε σε μια αποσκευή στο αεροδρόμιο Χίθροου.

an_3.jpg

Ταριχευμένα ζώα που κινδυνεύουν με αφανισμό και απειλούνται έχουν μετατραπεί σε είδη πολυτελείας - τσάντες και υποδήματα από σπάνια δέρματα φιδιών και τίγρεων.

3504.jpg

Παράνομα φαρμακευτικά σκευάσματα: μέσα στο 2016 οι ευρωπαϊκές τελωνιακές αρχές προχώρησαν σε  952 κατασχέσεις έναντι μόλις 174 το 2011.

3505.jpg

Τα λέπια του παγκολίνου, ένα σπάνιο είδος μυρμηγκοφάγου, θεωρούνται «θαυματουργό»  γιατρικό στην παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική.

3506.jpg

Συσκευασία που περιέχει χολή ασιατικής αρκούδας: τα τελευταία χρόνια η διακίνηση τέτοιων «φαρμάκων» που προέρχονται από την εξόντωση χιλιάδων άγριων ζώων, έχει αυξηθεί δραματικά.

3507.jpg

Ο τελωνειοφύλακας κρατάει ένα κέρατο της σπάνιας αντιλόπης saiga, είδος που απειλείται άμεσα με αφανισμό. Ο αριθμός τους έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια σχεδόν κατά 95%.

3508.jpg

Οι κροκόδειλοι σε όλες τις βερσιόν: ταριχευμένοι, παραγεμισμένοι και όρθιοι σε στάση προσοχής,  τσάντες/ υποδήματα αλλά και διακοσμητικές /τρομακτικές σιαγόνες.

3509.jpg

Σε αυτό το βάζο βρίσκονται αποξηραμένοι ιππόκαμποι. Συχνά τους αλέθουν για να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για την στυτική δυσλειτουργία.

3510.jpg

Απομεινάρια πολλών απειλούμενων ζώων με αφανισμό και εξαφάνιση  ανακαλύπτονται σε αποσκευές ταξιδιωτών ή σε δέματα που αποστέλλονται μέσω του αεροδρομίου Χίθροου.

3511.jpg

Μπότες από δέρμα φιδιού ανάμεσα στα αντικείμενα που έχουν κατασχεθεί από την Υπηρεσία Τελωνειακών Ελέγχων του αεροδρομίου.

3512.jpg

Συσκευασία που περιέχει θρυμματισμένα οστά τίγρης: πολλά από αυτά τα σκευάσματα προέρχονται από την Αφρική με προορισμό τις αγορές της Ασίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ