Κοσμος

Αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς στη Μελβούρνη (εικόνες, video)

Σκηνές χάους σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης - Στο νοσοκομείο 14 άνθρωποι - Χρήστης ναρκωτικών με ψυχολογικά προβλήματα ο οδηγός

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συναγερμός σήμανε στις αρχές της Μελβούρνης το απόγευμα της Πέμπτης (τοπική ώρα), όταν όχημα βγήκε από τον δρόμο και έπεσε πάνω σε πεζούς. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι το αυτοκίνητο, λευκού χρώματος και τύπου SUV, εκινείτο με ταχύτητα και ο οδηγός δεν φαίνεται να ενεργοποίησε το σύστημα πέδησης.

Τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και ένα νήπιο που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο έχοντας τραύματα στο κεφάλι. Αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 16.41 (08.41 ώρα Ελλάδας) σε κεντρική οδική αρτηρία της πόλης (οδός Φλίντερς, μεταξύ των δρόμων Ελισάβετ και Σουάνστον) και προκάλεσε μαζική κινητοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας. Επί τόπου έσπευσαν αστυνομικοί, πυροσβέστες και διασώστες.

Το σκηνικό εκτυλίχθηκε έξω από πολυσύχναστο σταθμό της Μελβούρνης. Αρκετοί από τους τραυματίες στέκονταν σε στάσεις λεωφορείων και τραμ. «Όλα έγιναν σε μια στιγμή» τόνισαν αυτόπτες μάρτυρες. Ακολούθησαν σκηνές χάους.

 

 

Πανικός

Εικόνες που μετέδωσαν ΜΜΕ της Αυστραλίας δείχνουν αιμόφυρτους πολίτες πεσμένους στο οδόστρωμα, την ώρα που άλλοι σε κατάσταση σοκ προσπαθούν να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί. Οι σειρήνες των ασθενοφόρων δεν σταματούν να ηχούν, καθώς τραυματίες μεταφέρονται στα κατά τόπους νοσοκομεία, ενώ αστυνομικοί απομακρύνουν τον κόσμο από το σημείο.

Η ευρύτερη περιοχή αποκλείστηκε, καθώς αστυνομικοί μπλόκαραν τον δρόμο με περιπολικά και τοποθέτησαν κίτρινες προειδοποιητικές κορδέλες στις γύρω οδούς.

Πρώτη ενημέρωση της Αστυνομίας

«Πιστεύουμε ότι πρόκειται για εσκεμμένη ενέργεια. Τα κίνητρά της είναι άγνωστα. Βρισκόμαστε στα πρώτα στάδια της έρευνας» δήλωσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους ο διοικητής της αστυνομίας της Μελβούρνης, Ράσελ Μπάρετ.

Δύο συλλήψεις

Όπως μετέδωσαν αυστραλιανά ΜΜΕ, ο οδηγός τέθηκε υπό κράτηση. 

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι έγινε και δεύτερη σύλληψη για την ίδια υπόθεση έπειτα από σύντομη καταδίωξη.

Εκτιμάται ότι οι δύο συλληφθέντες είναι συγγενείς.

Σε ώρα αιχμής

Τη στιγμή που το λευκό SUV παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμά του, πλήθος κόσμου βρισκόταν σε διάφορα σημεία της οδού Φλίντερ.

Αρκετοί είχαν μόλις τελειώσει από τη δουλειά τους και έκαναν τα χριστουγεννιάτικα ψώνια τους, ενώ άλλοι περίμεναν να επιβιβαστούν σε ΜΜΜ.

Δεν είναι τρομοκρατική ενέργεια

Αρχικά, οι αρχές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο της τρομοκρατίας, επισημαίνοντας ότι «εξετάζονται όλα τα σενάρια».

Ωστόσο, σύμφωνα με το BBC, εκπρόσωπος της αστυνομίας ανακοίνωσε στη συνέχεια ότι ο οδηγός του οχήματος είναι χρήστης ουσιών με ψυχολογικά προβλήματα και δεν υπάρχουν ενδείξεις που να συνδέουν το περιστατικό με εξτρεμιστική δράση. Επιπλέον, έγινε γνωστό ότι ο οδηγός είναι Αυστραλός πολίτης, αφγανικής καταγωγής, 32 ετών.

Ο δεύτερος άνδρας που συνελήφθη είναι 24 ετών. Στην κατοχή του βρέθηκε μια τσάντα με μαχαίρια. Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μη συνδέεται τελικά με την υπόθεση. Ο οδηγός συνελήφθη από έναν αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, ο οποίος ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ο 32χρονος ήταν μόνος στο όχημα.

Με πληροφορίες από Herald Sun, Reuters, BBC