- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ταραχές, πέτρες και πυροτεχνήματα κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης στο Μπουένος Άιρες (εικόνες, video)
«Αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο»
Εκτεταμένα επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώθηκαν στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής στην κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος, που εξέταζαν τη Δευτέρα τα μέλη του κοινοβουλίου της Αργεντινής.
Η πλειονότητα των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν ειρηνικά. Όμως μερικές εκατοντάδες νεαροί εκτόξευσαν πέτρες, μπουκάλια, ακόμα και πυροτεχνήματα εναντίον αστυνομικών μπροστά στο κοινοβούλιο.
Τα επεισόδια κράτησαν τέσσερις ώρες. Μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας έκαναν χρήση βλημάτων από καουτσούκ και δακρυγόνων, καθώς δυσκολεύτηκαν να απωθήσουν τους πιο επίμονους διαδηλωτές.
Υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί και στις δύο πλευρές, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι αρχές έκαναν λόγο για δεκάδες προσαγωγές και συλλήψεις.
Καθώς έπεφτε η νύχτα, αστυνομικοί συνέχιζαν να είναι παραταγμένοι σε αλυσίδα γύρω από το κοινοβούλιο, όπου η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση, που προβλεπόταν να διαρκέσει περίπου οκτώ ώρες, συνεχιζόταν.
Σε πολλές συνοικίες του Μπουένος Άιρες, κάτοικοι βγήκαν στα παράθυρα χτυπώντας κατσαρόλες σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του σχεδίου νόμου για τη μεταρρύθμιση.
Τα βίαια επεισόδια προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Στην πλατεία του Κογκρέσου και στους δρόμους γύρω από αυτή έβλεπε κανένας πέτρες, συντρίμμια, κάλυκες βλημάτων που χρησιμοποίησε η αστυνομία, ακόμη και πετάσματα προστασίας εργοταξίων που αφαιρέθηκαν και πυρπολήθηκαν.
Την Πέμπτη, η χωροφυλακή κατέστειλε τις ταραχές που ακολούθησαν την προηγούμενη κινητοποίηση εναντίον της μεταρρύθμισης, που ώθησαν το κοινοβούλιο να αναβάλει για τη Δευτέρα τη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου της κυβέρνησης του κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.
Ο Ούγο Ρεϊνόσο, συνταξιούχος, 74 ετών, δήλωσε ότι ελπίζει να μην περάσει η μεταρρύθμιση αυτή. Όπως και η σύζυγός του, παίρνει την κατώτερη σύνταξη των 7.200 πέσος (350 ευρώ) και φοβάται ότι με τον πληθωρισμό να παραμένει σταθερά υψηλός— πάνω από 20% σε ετήσια βάση την τελευταία δεκαετία —η αγοραστική του δύναμη θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
Ο Χόρχε Λόπες, 72 χρονών, ο οποίος παίρνει μια αρκετά μεγαλύτερη σύνταξη, 20.000 πέσος (1.000 ευρώ), κατήγγειλε από την πλευρά του «τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που πλήττει τους πιο ευάλωτους». «Κι αν δουλεύεις μέχρι τα 70, υπάρχουν λιγότερες δουλειές για τους νέους», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αυτό το νομοσχέδιο θα θέσει εκατομμύρια συνταξιούχους σε κίνδυνο. Αλλάζει όλο το σύστημα», έκρινε από την πλευρά της μια 34χρονη δασκάλα, η Λάουρα Ρίβας. «Θα πρέπει να δουλεύουμε περισσότερα χρόνια πριν πάρουμε σύνταξη, και κατόπιν οι συντάξεις που θα παίρνουμε θα είναι πενιχρές, άρα μας πλήττει κι ως εργαζόμενους», πρόσθεσε η ίδια.
Η μεταρρύθμιση προβλέπει αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής των συντάξεων, συνδέοντάς τις με τον επίσημο δείκτη του τιμάριθμου, καθώς και την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 70 έτη για τους άνδρες κι από τα 60 στα 63 για τις γυναίκες.
Ο Αγκουστίν Ρόσι, άλλοτε υπουργός, όταν βρισκόταν στην εξουσία η πρώην πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, κατήγγειλε τον «εκβιασμό» της κυβέρνησης Μάκρι, η οποία κατ' αυτόν απαιτεί από τους περονιστές βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ της μεταρρύθμισης αν θέλουν κεφάλαια για τις επαρχίες τους.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Μάκρι, ο Μάρκος Πένια, υπερασπίστηκε αντίθετα τη μεταρρύθμιση και υποστήριξε ότι οι συνταξιούχοι δεν θα χάσουν αγοραστική δύναμη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Το υπουργείο Άμυνας των Φιλιππίνων χαρακτήρισε το βίντεο ως «περιφρονητική προπαγάνδα»
Ο υγειονομικός συναγερμός ξεκίνησε στις αρχές Μαΐου
Ποιες είναι οι επιλογές του προέδρου των ΗΠΑ
Προειδοποίηση για τσουνάμι – Πιθανότητα να πληγούν παράκτιες περιοχές
Η ανακοίνωση της κεντρικής στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ
«Θα προσπαθήσουμε ξανά την επόμενη εβδομάδα», λέει ο Έλον Μασκ
Η ανάρτησή της συγκέντρωσε εκατοντάδες μηνύματα στήριξης από φίλους και συναδέλφους
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή σε Ελ Σλαβαδόρ και Γουατεμάλα
Κυβερνητικός ανασχηματισμός από τον Ζελένσκι εν μέσω πολέμου
«Να έχετε εμπιστοσύνη στον γαλλικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας
Ο συλληφθέντας έχει ομολογήσει το αδίκημα - Σε εξέλιξη αστυνομική έρευνα
Η ορμητική ροή του νερού προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή
Ως γνωστόν οι δημοσιεύσεις του έχουν επανειλημμένα επηρεάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.