Κοσμος

Αργεντινή: Γερμανικές εταιρίες ευθύνονται για την απώλεια του υποβρυχίου;

Τι λένε οι ίδιοι οι Γερμανοί και τι ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ipovriohio_-_ap.jpg
eurokinissi - ΑP (φωτογραφία αρχείου)

Δυο γερμανικές εταιρίες, που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους στη  συντήρηση του υποβρυχίου «Σαν Χουάν» της Αργεντικής κι ένας πιθανόν διεφθαρμένος Αργεντίνος ανακριτής, ίσως να ευθύνονται για την εξαφάνιση του σκάφους.

Τις σχετικές υπόνοιες για το υποβρύχιο, που αγνοείται από τις 15 Νοεμβρίου στο νότιο Ειρηνικό με 44 πιθανά θύματα,  μετέδωσε η δημόσια βαυαρική ραδιοφωνία (Bayerische Rundfunk / BR).

Λεπτομερέστερα,  δύο γερμανικές εταιρείες, η «Ferrostaal» και η «EnerSys-Hawker», φέρονται:

  • Να έχουν δωροδοκήσει για να κλείσουν το επικερδές συμβόλαιο της αλλαγής μπαταριών του υποβρυχίου
  • Να χρησιμοποίησαν ανταλλακτικά κακής ποιότητας, στη συντήρηση του σκάφους μεταξύ 2007 και 2011.

Πρόκειται ακριβώς για τα υλικά που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει την καταστροφή, γιατί  ο κυβερνήτης του υποβρυχίου πρόλαβε να μεταδώσει  ότι υπήρχε πυρκαγιά στο χώρο των μπαταριών της πλώρης.

Το συμβόλαιο ήταν ύψους 5,1 εκατομμυρίων ευρώ και αλλάχτηκαν περίπου 1000 μπαταρίες. Ήδη  το 2010 υπήρχε η υποψία ότι έχουν γίνει παρατυπίες. Κατατέθηκε μάλιστα αγωγή, αλλά οι κατηγορίες δεν ερευνήθηκαν, ίσως γιατί  οι ανακριτές δωροδοκήθηκαν. «Όλες οι υποψίες οδηγούν στην υπόθεση ότι πρόκειται για περίπτωση διαφθοράς», είπε στην βαυαρική ραδιοφωνία ο υπουργός Άμυνας της Αργεντινής. 

Εκπρόσωπος της πρώτης εταιρίας  αποποιήθηκε κάθε ευθύνη, ενώ η δεύτερη ακόμα δεν ανακοίνωσε τίποτα.

Πάντως, για να συγκεντρωθούν επαρκείς αποδείξεις θα πρέπει να βρεθούν τα συντρίμμια του υποβρυχίου, η αναζήτηση των οποίων συνεχίζεται με πολυεθνή έρευνα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ