- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ινδία: Ο εγγονός της Ίντιρα Γάντι αρχηγός της αντιπολίτευσης
Διπλωμάτες τον χαρακτηρίζουν ένα πρόσωπο «χωρίς βαριά υπόσταση»
O Ραχούλ Γκάντι είναι ο πρόεδρος του κόμματος του Κογκρέσου στην Ινδία, αναλαμβάνοντας τα ηνία ενός κόμματος που ιδρύθηκε το 1885 και σήμερα είναι στην αντιπολίτευση, συνεχίζοντας έτσι την παρουσία της νέας γενιάς της δυναστείας των Γκάντι στην πολιτική.
Η μεταβίβαση της εξουσίας μεταξύ της Σόνια Γκάντι, που κατείχε τη θέση αυτή εδώ και 19 χρόνια, και του 47χρονου γιου της, εγγονού και δισέγγονου πρωθυπουργών της Ινδίας, πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια τελετής στην έδρα του κόμματος στο Νέο Δελχί, στην οποία παρέστησαν οι βετεράνοι του κόμματος.
Εκατοντάδες υποστηρικτές του κόμματος γιόρτασαν το γεγονός χορεύοντας και πετώντας βεγγαλικά. Η φασαρία από τα βεγγαλικά ανάγκασε την ιταλικής καταγωγής Σόνια να διακόψει τη μακρά ομιλία της.
«Αποδέχομαι αυτή τη θέση με τη μεγαλύτερη ταπεινοφροσύνη, έχοντας συνείδηση ότι θα βαδίζω πάντα στη σκιά γιγάντων», δήλωσε ο Ραχούλ.
Σε μια δυναμική ομιλία, που εναλλασσόταν μεταξύ αγγλικών και της γλώσσας χίντι, ο κληρονόμος της διάσημης δυναστείας επιτέθηκε στην κυβέρνηση του εθνικιστή ινδουιστή Ναρέντρα Μόντι. «Ο πρωθυπουργός μάς γυρνά πίσω στην εποχή του μεσαίωνα όταν οι σφαγιάζονται γι αυτό που είναι», είπε.
Ο Ραχούλ Γκάντι γεννήθηκε στις 19 Ιουνίου 1970 σε μια οικογένεια της οποίας η μοίρα ενώνεται με την ιστορία της ανεξάρτητης Ινδίας, όπως των Μπούτο στο Πακιστάν. Η δυναστεία Νεχρού-Γκάντι δεν έχει καμιά σχέση συγγένειας με τον Μαχάτμα Γκάντι.
Ο Ραχούλ ήταν 14 ετών όταν η γιαγιά του Ίντιρα δολοφονήθηκε από σωματοφύλακές της το 1984, και 20 χρονών, όταν ο πατέρας του Ρατζίβ σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας το 1991.
Τραυματισμένη από αυτούς τους βίαιους θανάτους, η μητέρα του Σόνια άργησε να πειστεί για να αναλάβει τα ηνία ενός ετοιμοθάνατου κόμματος στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Αυτή το οδήγησε στην εξουσία το 2004, αλλά αρνήθηκε να γίνει πρωθυπουργός.
Διάδοχος μιας πολιτικής δυναστείας που χρονολογείται από τον Μοτιλάλ Νεχρού (1861-1931), ο Ραχούλ σπούδασε στα καλύτερα σχολεία της Ινδίας πριν φοιτήσει στο Χάρβαρντ και στο Κέμπριτζ.
Εισήλθε στην πολιτική το 2004, ως υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια της οικογένειάς του, στο Αμέτι, στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές.
Οι μακρόχρονες διαμονές του στο εξωτερικό, η αποφυγή της προβολής του από τα μέσα ενημέρωσης και η έλλειψη χαρισματικής προσωπικότητας προκαλούν αμφιβολίες για τις πολιτικές του φιλοδοξίες. Πολλοί σχολιαστές αναρωτιούνται αν έχει τα προσόντα και τα σκληρά ένστικτα που απαιτούνται για τη διακυβέρνηση της Ινδίας.
Ο Ραχούλ Γκάντι που θεωρείται κληρονόμος εξ ορισμού, είναι λιγότερο δημοφιλής από την αδελφή του Πριγιάνκα. Ο 47χρονος γόνος περιγράφεται μάλιστα σε ένα αμερικανικό διπλωματικό τηλεγράφημα του 2007 ως ένα πρόσωπο «χωρίς βαριά υπόσταση».
Μετά την ταπεινωτική ήττα στις βουλευτικές εκλογές του 2014, που ανέδειξαν στην εξουσία τον Ναρέντρα Μόντι και το κόμμα του, Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP), ο Ραχούλ Γκάντι φαίνεται ότι έχει ανακτήσει δυνάμεις.
Τα τελευταία χρόνια έχει πολλαπλασιάσει την παρουσία του στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταξύ άλλων τον έδειξαν να συλλαμβάνεται καθώς προσπαθεί να παραβιάσει τον αστυνομικό κλοιό σε μια περιοχή που μαστίζεται από τις κινητοποιήσεις των αγροτών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Έκρηξη κοντά στην ίσαλο γραμμή σε δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ ανοιχτά του Ομάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο εν μέσω έντασης με την Τεχεράνη
Οι παρευρισκόμενοι απομακρύνθηκαν αιφνιδιασμένοι
Οργή για την British Airways
Θεωρείται η ανώτατη διάκριση στη γαλλική ξενοδοχειακή βιομηχανία
Oι μώλωπες στο χέρι αποδόθηκαν στις... συνεχείς χειραψίες
Άλλος ένας 60χρονος άνδρας πνίγηκε ενώ επιχειρούσε να βοηθήσει συμπολίτες του που κινδύνευαν
Ζήτησε μάλιστα αποζημίωση ύψους 2.700 ευρώ για «οικονομική ζημιά και ψυχική ταλαιπωρία»
Θύτης ο πρώην σύντροφός της
Προειδοποίηση προς το Κίεβο μετά την επίθεση σε φοιτητική εστία στο Σταρομπίλσκ
Πρόκειται για την έκτη γυναίκα που εκτελείτε στο Ιράν από τον Ιανουάριο
Η αστυνομία τον άφησε ελεύθερο χωρίς κατηγορίες - Η Μόσχα καταγγέλλει πολιτική σκοπιμότητα
Το παιδί κατάφερε να απομακρυνθεί και ενημέρωσε αμέσως τους γονείς του
Σφοδρή κριτική για την κατάσταση της οικονομίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης στη χώρα
Η συγκεκριμένη ομάδα έχει πλούσιο παρελθόν στις μεταμφιέσεις
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση στα social media
Η υπόθεση αφορά τις διαδοχικές επιθέσεις εις βάρος δύο μαθητριών στην Βρετανία
Η καταγγελία έγινε όταν ο ιδιοκτήτης έλαβε μήνυμα μέσω της πλατφόρμας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.