Κοσμος

Ιράκ: 38 τζιχαντιστές στην κρεμάλα

Ανήκαν στην Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος

1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

38  τζιχαντιστές, που  είχαν καταδικαστεί στην ποινή του θανάτου για τρομοκρατική δραστηριότητα, απαγχονίστηκαν χτες Πέμπτη στη φυλακή της πόλης Νασιρίγια, στο νότιο Ιράκ.

«Η διεύθυνση φυλακών εκτέλεσε …  38 καταδικασμένους σε θάνατο που ανήκαν στην Αλ Κάιντα και στο Ντάες (Σ.Σ. ακρώνυμο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος –ΙΚ- στ΄ αραβικά) που είχαν κατηγορηθεί πως διέπραξαν τρομοκρατικές δραστηριότητες», δήλωσε ο κ. Ντάχελ Καζέμ, αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής ασφαλείας του συμβουλίου της επαρχίας Ζι Καρ.

Όλοι οι εκτελεσμένοι ήταν Ιρακινοί, ενώ ένας είχε και  σουηδική υπηκοότητα.

Είναι η δεύτερη  πολυπληθέστερη ομαδική  εκτέλεση στο Ιράκ έπειτα από των 42 θανατοποινιτών την 25η Σεπτεμβρίου, στην ίδια φυλακή. Όσο οι ιρακινές δυνάνμεις προελαύνουν (φωτογραφία), συντρίβοντας το ΙΚ, τόσο περισσότεροι τζιχαντιστές συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι και υφίστανται διάφορες τιμωρίες. 

Η κ. Λιν Μααλούφ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή δήλωσε:

  • «Προχωρώντας στην  ομαδική εκτέλεση, τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, οι ιρακινές Αρχές έδειξαν για άλλη μια φορά απόλυτη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια
  • Στα θύματα του ΙΚ αξίζει να αποδοθεί δικαιοσύνη, όχι να γίνονται ομαδικές εκτελέσεις έπειτα από συνοπτικές δίκες, που έπρεπε να ακυρωθούν λόγω διαδικαστικών προβλημάτων
  • Τα πρόσωπα που διέπραξαν φονικές επιθέσεις εναντίον του άμαχου πληθυσμού πρέπει να δικαστούν, αλλά οι εκτελέσεις δεν είναι η απάντηση».