Κοσμος

Βραβείο Ζαχάρωφ για όλους τους Βενεζουελάνους παντού στον κόσμο

Τελετή προς τιμή της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας στο Ευρωκοινοβούλιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
venezuela_ap_17122589741456.jpg
AP/Arianna Cubillos

Εκπρόσωποι της δημοκρατικής αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας παρέλαβαν το βραβείο Ζαχάρωφ 2017, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στις 13 Δεκεμβρίου.

«Το Βραβείο είναι για όλους τους Βενεζουελάνους στη χώρα και παντού στον κόσμο», είπε ο πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι στην τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο πρόεδρος τόνισε ότι η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώνεται και ζήτησε «ελεύθερες εκλογές με τη συμμετοχή όλων, ώστε οι πολίτες της Βενεζουέλας να αποφασίσουν οι ίδιοι για το μέλλον τους». «Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος Μαδούρο αποφάσισε με αυθαίρετο και αντιδημοκρατικό τρόπο να απαγορεύσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές. Η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι (...). Θέλουμε η χώρα να επιστρέψει στη δημοκρατία, στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία», δήλωσε. 

«Το Βραβείο τιμά τις μητέρες που πεινούν για να ταΐσουν τα παιδιά τους, για τα παιδιά που ψάχνουν στα σκουπίδια για να μην πεθάνουν από την πείνα, για τους ηλικιωμένους που πεθαίνουν χωρίς φάρμακα. Το βραβείο τιμάει ακόμα το νέο που έχει μεταναστεύσει από απόγνωση για να βρει ευκαιρίες αλλού και τη δασκάλα που αγνοεί τις παρωπίδες της ιδεολογίας για να διδάξει ελεύθερους ανθρώπους στη Βενεζουέλα. Τιμά , όλους αυτούς που παλεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Βενεζουέλα, του δημοσιογράφους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να δείξουν τα πραγματικά γεγονότα που κάποιοι προσπαθούν να αποκρύψουν», είπε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες. «Η πείνα έχει γίνει πια πολιτικό σύστημα στη Βενεζουέλα. Το 75% των πολιτών έχουν χάσει 10 κιλά μέσα στους τελευταίους 12 μήνες», είπε ο κ. Μπόρχες ζητώντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά και από την Ευρώπη και τη διεθνή κοινότητα να παρακολουθήσουν πολύ στενά τις προεδρικές εκλογές στη Βενεζουέλα. 

«Αυτό το βραβείο το κάνουμε λουλούδια για τους τάφους των 350.000 ανθρώπων και πλέον που θρηνούν οι οικογένειές τους (...) Σε αντίθεση με αυτούς που βρίσκονται σήμερα στην εξουσία στη Βενεζουέλα, που κυβερνούν με όπλα και ξιφολόγχες καταπατώντας το σύνταγμα και τους νόμους της δημοκρατίας μας, εμείς θέλουμε ειρήνη. Δε ζητάμε εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη», είπε ο αυτοεξόριστος δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, πολιτικός κρατούμενος και τώρα αυτοεξόριστος στην Ευρώπη. «Αυτό το βραβείο μας δίνει περισσότερη δύναμη να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τις αξίες και τις αρχές της δημοκρατίας», είπε κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΚ. 

Στην τελετή απονομής συμμετείχαν ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χούλιο Μπόρχες, ο δήμαρχος του Καράκας, Αντόνιο Λεντέζμα, μέλη των οικογενειών και εκπρόσωποι των πολιτικών κρατουμένων, όπως η Αντονιέτα και  ο Λεοπόλντο Λόπες (γόνεις του Λεοπόλντο Λόπες), η Πατρίσια Γκουτιέρες (σύζυγος του Ντανιέλ Σεμπάλος), η Γιαμίλ Σάλεχ (μητέρα του Λόρεν Σάλεχ), ο Χοσέ Ιγνασιο (δικηγόρος του Αλφρέδο Ράμος) και η Αλεξάντρα Γκονζάλες (αδερφή της Αντρέα Γκονζάλεζ). 

Επίσης, o πρόεδρος του ΕΚ καλωσόρισε την Άουρα Λολίτα Τσάβες Ιξαουίκ, τελική υποψήφια για το φετινό βραβείο και την Μπεθλεέμ Ισαάκ, κόρη του επίσης υποψήφιου Νταβίτ Ισαάκ. 

Στις 26 Οκτωβρίου, ο πρόεδρος του ΕΚ, Αντόνιο Ταγιάνι, ανακοίνωσε ότι το βραβείο Ζαχάρωφ 2017 για την Ελευθερία της Σκέψης πηγαίνει στη Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Βενεζουέλας. Η Δημοκρατική αντιπολίτευση αποτελείται από την Εθνοσυνέλευση (που εκπροσωπείται από τον πρόεδρό της Χούλιο Μπόρχες) και τους πολιτικούς κρατούμενους, όπως καταγράφονται από τη ΜΚΟ Foro Penal Venezolano (που εκπροσωπούνται από τον Λεοπόλδο Λόπεζ , τον Αντόνιο Λεντέζμα , τον Ντάνιελ Κεμπάλος, τον Γιον Γκοικοετσέα, τον Λόρεν Σάλεχ, τον Αλφρέδο Ράμος και την Αντρέα Γκονζάλεζ). 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ