Κοσμος

Έτοιμος ο Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ

Ο Αμερικανός πρόεδρος αλλάζει τη γεωγραφία και βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή - Προειδοποιήσεις από Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ιορδανία - Σκεπτικισμός σε Γαλλία και Γερμανία

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έτοιμος να αναγνωρίσει εντός της ημέρας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ είναι ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, αποκάλυψε, ο αξιωματούχος αυτός δήλωσε ότι το ιστορικό διάγγελμα θα δοθεί από τον Λευκό Οίκο στις 13.00 το μεσημέρι, τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας).

Με την κίνησή του αυτή, η οποία θα συνοδευτεί από τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ (από το Τελ Αβίβ, όπου βρίσκεται σήμερα), ο Ντόναλντ Τραμπ ρίχνει εκ νέου λάδι στη φωτιά, πυροδοτώντας νέο κύκλο έντασης στη Μέση Ανατολή.

Την Τρίτη υπήρχε έντονη φημολογία ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα αναβάλει τελικά την απόφασή του.

Casus belli

Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ αποτελεί casus belli για τους Παλαιστίνιους που έχουν «κυκλώσει» την ανατολική Ιερουσαλήμ ως το διοικητικό κέντρο του δικού τους κράτους (όποτε, και αν αυτό, δημιουργηθεί). Η Ιερουσαλήμ τέθηκε υπό τον έλεγχο του Ισραήλ στον «Πόλεμο των 6 Ημερών), το 1967.

Ο αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης έκανε λόγο «για αναγνώριση μιας πραγματικότητας, τόσο ιστορικής όσο και σύγχρονης».

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να ορίσει χρονοδιάγραμμα για τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τη ρυμοτομία της πόλης (στενά δρομάκια, ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι) θα χρειαστούν -ενδεχομένως- χρόνια μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, η οποία και θα μπορεί να μετατραπεί σε φρούριο.

Η υπόσχεση που γίνεται πράξη

«Ο πρόεδρος εφαρμόζει μια κεντρική δέσμευση της προεκλογικής του εκστρατείας, μια υπόσχεση που είχε γίνει από πολλούς υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος και τόνισε:

«Η καθυστέρηση της αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ τις τελευταίες δύο δεκαετίες δεν συνέβαλε σε τίποτε ως προς τις προσπάθειες να καταλήξουμε σε μια συμφωνία ειρήνης».

Ο Αμπάς πήρε τηλέφωνο τον Τραμπ

Σαφείς προειδοποιήσεις για τα «αχαρτογράφητα νερά» στα οποία σκοπεύει να εισέλθει, έδωσε στον Τραμπ ο Μαχμούντ Αμπάς.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό πρόεδρο, δίνοντας έμφαση στις «επικίνδυνες συνέπειες που θα είχε μια τέτοια απόφαση για την ειρηνευτική διαδικασία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και στον κόσμο».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν, ο οποίος προειδοποίησε την Ουάσινγκτον ότι μια τέτοια απόφαση θα προκαλέσει «την οργή των μουσουλμάνων», χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνο βήμα».

«Κύριε Τραμπ, η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους» ανέφερε από τη μεριά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ασκεί την προεδρία του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας. Ο Τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδό των 57 κρατών-μελών σε περίπτωση που ο Τραμπ κάνει πράξη την υπόσχεσή του.

Η Ιορδανία, θεματοφύλακας των μουσουλμανικών ιερών τόπων στην Ιερουσαλήμ, ανέφερε ότι θα υπάρξουν «πολύ σοβαρές συνέπειες» και «κίνδυνοι κλιμάκωσης της έντασης».

Την αντίθεσή τους στην πρόθεση του Τραμπ να αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ εξέφρασαν Γαλλία και Γερμανία.