Κοσμος

«Όχι» στην έκδοση Φαλτσιάνι στην Ελβετία

Απεφάνθη η ισπανική δικαιοσύνη

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δικαστήριο της Μαδρίτης απέρριψε το αίτημα έκδοσης στην Ελβετία του πρώην υπευθύνου συστημάτων πληροφορικής στην τράπεζα HSBC, Ερβέ Φαλτσιάνι, κρίνοντας πως οι πράξεις που του προσάπτονται δεν διώκονται στην Ισπανία. Η δικαστική απόφαση αναφέρει πως οι πράξεις που επικαλείται η Ελβετία δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία επειδή στη χώρα αυτή δεν υπάρχει «ειδική ποινική προστασία του τραπεζικού απορρήτου ως τέτοιου».

Ο Γαλλοϊταλικής καταγωγής Ερβέ Φαλτσιάνι συνελήφθη την 1η Ιουλίου 2012 στη Βαρκελώνη και κατηγορείται από την Ελβετία για κλοπή τραπεζικών αρχείων τα οποία επέτρεψαν να εντοπισθούν χιλιάδες φοροφυγάδες. Πρόκειται για το πρόσωπο από το οποίο έφθασε στο γαλλικό υπουργείο Οικονομικών η λίστα Λαγκάρντ. Η Ελβετία, η οποία είχε εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης εναντίον του, είχε ζητήσει από την Ισπανία την έκδοσή του για κλοπή και αποκάλυψη βιομηχανικών ή εμπορικών απορρήτων και του τραπεζικού απορρήτου.

Το δικαστήριο ακολούθησε τη γνώμη της εισαγγελέα, Ντολόρες Ντελγκάντο, η οποία στη διάρκεια της ακροαματικής συνεδρίασης της 15ης Απριλίου δήλωσε πως αντιτίθεται στην έκδοση του Φαλτσιάνι, υπογραμμίζοντας πως οι πράξεις που προσάπτονται στον κατηγορούμενο δεν υπόκεινται σε διώξεις στην Ισπανία, «καθώς το τραπεζικό απόρρητο έχει καταργηθεί εκεί από το 1977». Ο Ερβέ Φαλτσιάνι αποφυλακίστηκε προσωρινά το Δεκέμβριο υπό αστυνομική προστασία.

Λ.Χ.