Κοσμος

Grace Mugabe: Η γυναίκα πίσω από τον πρώην πρόεδρο της Ζιμπάμπουε

Πατάει μόνο σε γόβες Ferragamo, διαθέτει τεράστια περιουσία, είναι 40 χρόνια μικρότερη από τον σύζυγό της και ήθελε να γίνει πρόεδρος. Σήμερα βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό.

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
grace.jpg

Η Grace Mugabe είναι μόλις 52 ετών και μητέρα τεσσάρων παιδιών. Το πρώτο (ο Russell) από τον πρώτο της γάμο και τα τρία επόμενα (Bona, Robert και Chatunga) από τον γάμο της με τον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο της Ζιμπάμπουε. Ο σύζυγός της, Robert Mugabe, ανέλαβε πρόεδρος της χώρας το 1980 και κυβέρνησε 37 χρόνια, μέχρι πριν λίγες μέρες κερδίζοντας έτσι μία θέση στους μακροβιότερους ηγέτες παγκοσμίως. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κρυφός της πόθος ήταν να αποτελέσει την διάδοχο του συζύγου της που σήμερα είναι 93 ετών, αν αυτός ο πόθος δεν ήταν τόσο ξεδιάντροπα φανερός εδώ και κάποια χρόνια.

mugabe1.jpg

ΜΑΝΙΑ ΓΙΑ ΕΞΟΥΣΙΑ
Στις αρχές του μήνα, σε μία συγκέντρωση οπαδών, η Mugabe έλεγε μεταξύ άλλων: «Το λέω στον κύριο Mugabe, πρέπει να με αφήσετε να πάρω την θέση σας (…) Μην φοβάστε. Αν επιθυμείτε να μου προσφέρετε το πόστο σας, κάντε το ελεύθερα». Η μανία της για εξουσία δεν είναι καινούργιο στοιχείο της προσωπικότητάς της αλλά φάνηκε καθαρά από το 2014, όταν και άρχισε να κινείται αυτόνομα στην πολιτική και να οργανώνει το δικό της μαγαζί κινητοποιώντας γυναίκες αλλά και τους τότε 40άρηδες μιλώντας για τη νέα γενιά της χώρας που πρέπει να αναδειχτεί και να στηριχτεί. Το έπαιζε όμως πάντα προσεκτικά αφού δεν ξεχνούσε με κάθε ευκαιρία να δηλώνει πιστή οπαδός του συζύγου της, την ίδια στιγμή που του έβαζε τρικλοποδιές και ετοίμαζε το σκηνικό για την επόμενη μέρα. Είχε μάλιστα τόσο καλά προετοιμάσει το έδαφος που είχε οδηγήσει την λίγκα των γυναικών του κόμματος Zanu-PF της οποίας ηγείται (Zimbabwe African National Union – Patriotic Front, δηλαδή Αφρικανική Εθνική Ένωση της Ζιμπάμπουε - Πατριωτικό Μέτωπο) να ξεκινήσουν μία καμπάνια υπέρ της αλλαγής του καταστατικού ώστε να προβλέπεται μία γυναίκα να γίνει αντιπρόεδρος. Τον Δεκέμβριο είχε υπολογίσει να τελειώσουν όλα και να αναλάμβανε αντιπρόεδρος της Ένωσης αλλά τελικά οι εξελίξεις την πρόλαβαν.

ΕΠΙ ΠΤΩΜΑΤΩΝ
Το ότι η Grace Mugabe είναι μία αδίστακτη γυναίκα, είναι μάλλον δεδομένο. Αυτό που δεν μπορούμε εύκολα να φανταστούμε είναι το πόσο αδίστακτη είναι και το πόσο έτοιμη ήταν και είναι να πατήσει επί πτωμάτων για να φτάσει τον στόχο της. Όταν κάποιος την ενοχλεί και γίνεται εχθρός της, απλώς τον καθαρίζει με προσεκτικές κινήσεις και στα γρήγορα. Τελευταίο της θύμα ο πρώην αντιπρόεδρος Emmerson Mnangagwa, ιστορικό στέλεχος του αγώνα για την ανεξαρτησία της χώρας και δεξί χέρι του προέδρου. Είναι 75 ετών και πλασάρονταν μέχρι πρόσφατα σαν σίγουρος διάδοχος του Mugabe. Η πρώην Πρώτη Κυρία προσπάθησε να βγάλει στη φόρα τα άπλυτά του, καλώντας τον δημόσια να παραιτηθεί, ενώ δεν δίστασε να καλέσει δημόσια τον σύζυγό της να τον διώξει με τη δικαιολογία ότι ετοιμάζει πραξικόπημα. Οι οπαδοί του μάλιστα την κατηγορούν ότι τον δηλητηρίασε με παγωτό για να τον εξοντώσει, κάτι που δεν έχει επίσημα αποδειχτεί, αν και η δηλητηρίαση είναι γεγονός. Το ίδιο έκανε και το 2014 με την τότε αντιπρόεδρο Joyce Mujuri που την κατηγόρησε ότι είναι διεφθαρμένη, ότι δρα αντι-εθνικά και ότι επιχειρεί να ανατρέψει τον Mugabe και να πάρει την θέση του. Λίγο αργότερα, η Mujuri διαγράφτηκε από το κυβερνών κόμμα και σήμερα παραμένει πρόεδρος του αντιπολιτευτικού Εθνικού Κόμματος του Λαού (NPP).

ΤΟ GUCCI ΦΟΡΕΜΑ
Πριν ακόμα γίνουν γνωστές οι πολιτικές της φιλοδοξίες, η Grace Mugabe ήταν γνωστή για τα αμύθητα ποσά που ξόδευε στις ακριβές μπουτίκ ρούχων του εξωτερικού. Χάρη σε αυτό της το χούι, της κόλλησαν διάφορα παρατσούκλια όπως Gucci Grace αλλά και First Shopper, μία παράφραση της Πρώτης Κυρίας σε Πρώτη Καταναλώτρια. Η ίδια δεν διστάζει να απαντήσει σε στυλ Μαρίας Αντουανέτας όταν καλούσε τον λαό να φάει παντεσπάνι, λέγοντας ότι έχει πολύ στενά πόδια και τα μόνα παπούτσια που την βολεύουν είναι τα Ferragamo. Μπορεί σε άλλες χώρες το ακριβό γούστο και το προσεγμένο στυλ να μετράνε και να δίνουν πόντους στις συζύγους των προέδρων ή τον βασιλιάδων, στη Ζιμπάμπουε όμως που η πλειοψηφία του λαού ζει κάτω από τα όρια της φτώχιας, η μανία της Mugabe για τα λούσα της έχει κοστίσει αρκετά στα μάτια του κόσμου και την έχει κάνει να χάσει την δημοφιλία της.

grace_mugabe.jpg

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Ο πρώτος της γάμος με τον πιλότο Stanley Goreraza δεν κράτησε πολύ και αμέσως μετά το διαζύγιό της έπιασε δουλειά σαν γραμματέας του προέδρου της χώρας. Για την ακρίβεια, ξεκίνησε από απλή δακτυλογράφος. Εκεί ήρθε σε επαφή με τον Robert Mugabe, έγινε άνθρωπος εμπιστοσύνης του και γρήγορα και ερωμένη του. Φυσικά εκείνη την εποχή, όπως θέλει το κλασσικό σενάριο, ο Mugabe ήταν παντρεμένος με την Sally Hayfron, μία γυναίκα αρκετά αγαπητή στον λαό. Όταν αυτή πέθανε, οι δύο παράνομοι εραστές εξακολουθούσαν μεν να ζουν στην παρανομία αλλά μαζί πλέον και έκαναν και δύο παιδιά. Το 1996 παντρεύτηκαν σε μία μεγάλη τελετή με 12.000 καλεσμένους. Η ίδια η Mugabe σε μία από της σπάνιες δημόσιες δηλώσεις της για την αρχή της σχέσης τους είχε πει ότι αυτός την προσέγγισε και άρχισε να της μιλάει πιο προσωπικά και να την ρωτάει για την οικογένειά της. «Τον έβλεπα σαν μία πατρική φιγούρα, δεν περίμενα ποτέ ότι θα με δει σαν γυναίκα ή ότι θα μπορούσα να του αρέσω», έχει δηλώσει.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ
Εκτός από τα άλλα προφίλ που η Mugabe έπρεπε να καλλιεργήσει, είχε να καλλιεργήσει και αυτό της Πρώτης Κυρίας που κάνει φιλανθρωπίες. Προσπαθούσε έτσι να κερδίσει την αγάπη του κόσμου και να δείξει τον καλό της εαυτό μέσα από δωρεές και προσφορές. Πιο γνωστό της έργο είναι η δημιουργία ενός ορφανοτροφείου λίγο έξω από την πρωτεύουσα της χώρας που έγινε με κινέζικα κεφάλαια. Γιατί η Mugabe είναι μία δαιμόνια γυναίκα που ήθελε και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, που στην προκειμένη περίπτωση σημαίνει ότι ήθελε να προσφέρει χωρίς να προσφέρει πραγματικά. Έτσι πουλώντας την εικόνα της ικανής και δυναμικής γυναίκας στα επιχειρηματικά και στη διπλωματία, κατάφερνε να ψήνει άλλους να δίνουν χρήματα για να καρπώνεται η ίδια στο τέλος την φιλανθρωπία.

mugabe.jpg

ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΙ
Η Mugabe δεν είναι ένας ήρεμος άνθρωπος, θα λέγαμε ακριβώς το αντίθετο. Οι εκρήξεις θυμού της είναι διάσημες και μερικές έχουν μείνει ιστορικές. Μόλις τον Αύγουστο, το μοντέλο Gabriella Engels την κατηγόρησε για βίαια επίθεση εις βάρος της. Συγκεκριμένα την κατηγόρησε ότι εισέβαλε στο δωμάτιό της σε ξενοδοχείο του Γιοχάνεσμπουργκ και την χτύπησε με ένα πολύμπριζο! Ο λόγος ήταν ότι το άτυχο μοντέλο είχε τολμήσει να κάνει παρέα με τον γιο της Mugabe. Μετά την επίθεση μάλιστα ανέβασε την ιστορία στα κοινωνικά δίκτυα συνοδεύοντάς την με φωτογραφίες από το χτυπημένο της πρόσωπο. Στο παρελθόν είχε επιτεθεί με τα χέρια της και τα βαριά της τεράστια δαχτυλίδια σε έναν βρετανό φωτογράφο που προσπαθούσε να την φωτογραφίσει σε ένα παλάτι στο Χονγκ Κονγκ, σε έναν δημοσιογράφο στη Σιγκαπούρη και σε έναν υπάλληλο του αεροδρομίου της Μαλεσίας.

gabriella_engels.jpg

ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΜΕΝΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ
Το 2014 η Mugabe πήρε το διδακτορικό της στην κοινωνιολογία το οποίο μάλιστα παρέλαβε από τα χέρια του συζύγου της που ήταν εκτός των άλλων και καγκελάριος του Πανεπιστημίου της Χαράρε – πρωτεύουσας της Ζιμπάμπουε. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, θέμα του διδακτορικού της ήταν οι κοινωνικές αναταραχές και η επιρροή τους στην οικογενειακή δομή. Φυσικά δεν έλειψαν οι κριτικές και οι επιθέσεις που έκαναν λόγο για ανύπαρκτες ή αμφισβητούμενες προηγούμενες σπουδές που οδήγησαν στο διδακτορικό ενώ σχολιάστηκε εκτενώς και ο χρόνος – ρεκόρ μέσα στον οποίο η Mugabe ολοκλήρωσε την εργασία της. Και μάλλον ο σχολιασμός αυτός είναι λογικός αν σκεφτεί κανείς ότι η όλη διαδικασία (έρευνα και συγγραφή) της πήρε μόλις δύο μήνες! Ένα άλλο επιπλέον στοιχείο που συνηγορεί στο ότι το διδακτορικό αυτό είναι μία απάτη, είναι ότι το κείμενο ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκε σε αντίθεση με άλλες εργασίες φοιτητών που είναι προσβάσιμες στο Πανεπιστήμιο. Όλο αυτό ερμηνεύτηκε από πολλούς σαν προσπάθεια αναβάπτισης και ενίσχυσης του προφίλ της και σαν προετοιμασία της διαδοχής της στη θέση του προέδρου συζύγου της. Δεν είναι τυχαίο ότι το γεγονός ότι κατέχει διδακτορικό, αποτέλεσε βασικό όπλο της καμπάνιας της και διαφημίστηκε πολύ από την ίδια και τους οπαδούς της.

ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ
Το όνομα της Grace Mugabe έχει εμπλακεί και σε παράνομη διακίνηση διαμαντιών. Σύμφωνα με έγγραφα της αμερικάνικης διπλωματίας που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας από τη Wikileaks το 2010, η Mugabe κέρδισε εκατομμύρια δολάρια από παράνομη πώληση διαμαντιών συμμετέχοντας σε ένα δίκτυο μαζί με άλλους σημαντικούς ανθρώπους της χώρας όπως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας, η αδερφή του προέδρου, ο αρχηγός του στρατού και άλλοι. Αν και δεν γνωρίζουμε πολλές λεπτομέρειες για την υπόθεση, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, σε συνεργασία με τη Mugabe και ενδεχομένως και με τη σιωπηλή στήριξη του ίδιου του Mugabe, πούλησαν εκτός επίσημων δικτύων σε ξένους αγοραστές, διαμάντια που δεν είχαν περάσει από έλεγχο και δεν είχαν καταχωρηθεί.

GRACELAND
Δεν έχουμε εικόνα τι σύνταξη δικαιούται μία πρώτη κυρία στη Ζιμπάμπουε αλλά αυτό δεν φαίνεται να απασχολεί την Grace Mugabe η οποία έχει ήδη χτίσει την προίκα της όλα αυτά τα χρόνια αποκτώντας μία αμύθητη περιουσία που περιλαμβάνει πολλά σπίτια και διαμερίσματα σε όλο τον κόσμο, εταιρίες, εκτάσεις γης, φάρμες και πολλά άλλα. Έχει μάλιστα κατηγορηθεί ότι ξοδεύοντας αποκλειστικά δημόσιο χρήμα, έχει αγοράσει τεράστιες εκτάσεις στην Χαράρε και έχει χτίσει τη λεγόμενη Graceland ή χώρα της Grace. Επειδή όμως η κατακραυγή υπήρξε μεγάλη, λέγεται ότι στη συνέχεια η περιοχή αυτή πουλήθηκε όπως ήταν στον Μουαμάρ Καντάφι στον οποίο και ανήκει σήμερα.

Η Grace Mugabe από την προηγούμενη Τετάρτη κρατείται μαζί με τον σύζυγό της στο σπίτι τους στη Χαράρε και για πρώτη φορά, το παιχνίδι δεν είναι δικό της και η τύχη της δεν είναι στα χέρια της.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ