Κοσμος

Πέθανε βρέφος από υπερβολική δόση μαριχουάνας;

H αλήθεια πίσω από την «είδηση» που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο

Ellinika Hoaxes
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πρώτος καταγεγραμμένος θάνατος βρέφους από υπερβολική δόση μαριχουάνας, πιστοποιήθηκε από δύο γιατρούς στο Κολοράντο. Είναι αλήθεια;

Στο tribune.grprotothema.graftodioikisi.grhellasforce.comsigmalive.commononews.gr,
patratora.gr και πολλά άλλα, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Η ιστορία βασίζεται σε ένα case report που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Αύγουστο και αφορά ένα βρέφος που πέθανε από μυοκαρδίτιδα το 2015 και στις εξετάσεις του είχαν ανιχνευθεί ποσότητες μαριχουάνας. Η «είδηση» κυκλοφόρησε ως «θάνατος βρέφους από υπερβολική δόση μαριχουάνας»σε πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδεςτων ΗΠΑ στις 16 Νοεμβρίου 2017, πριν φτάσει στη χώρα μας. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Η Washington Post, απευθύνθηκε στον ένα από τους δυο συγγραφείς της έρευνας, τον Thomas Nappe, διευθυντή του τμήματος τοξικολογίας του St. Luke’s University Health Network , ο οποίος διευκρίνησε πως στη περίπτωση του 11μηνου βρέφους, αυτός και ο συν-συγγραφέας Christopher Hoyte, παρακολούθησαν την ασυνήθιστη αλληλουχία των γεγονότων, την κατέγραψαν και ενημέρωσαν την ιατρική κοινότητα πως αξίζει να μελετηθεί η πιθανή σχέση μεταξύ της κάνναβης και της αιτίας θανάτου του βρέφους που ήταν μυοκαρδίτιδα. «Μετά βεβαιότητας, δεν λέμε πως το παιδί πέθανε από μαριχουάνα»​, δήλωσε ο Nappe.

Διαβάστε τη συνέχεια στα Ellinika Hoaxes