- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Παραδόθηκε στις βελγικές αρχές ο Πουτζδεμόν
Είχε καταφύγει στις Βρυξέλλες μετά τη μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας
Στις βελγικές αρχές παραδόθηκε ο Κάρλες Πουτζδεμόν, μετέδωσε το βελγικό κρατικό κανάλι VRT. Την είδηση επιβεβαίωσε και η καταλανική εφημερίδα La Vanguardia.
Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, ο αποπεμφθείς ηγέτης της Καταλονίας και τέσσερα ακόμη μέλη της κυβέρνησής του, εμφανίστηκαν εθελοντικά την Κυριακή στο αρχηγείο της βελγικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενοι από τους δικηγόρους τους.
Ο Πουτζδεμόν είχε βρει καταφύγιο την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, όταν έγινε αντιληπτό ότι θα έρθει αντιμέτωπος με τις ισπανικές αρχές για τους χειρισμούς του στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι να μην προχωρήσει σε μονομερή κήρυξη ανεξάρτητου κράτους, παραβιάζοντας με αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα της χώρας, ο Κάρλες Πουτζδεμόν τον αγνόησε και προχώρησε σε επίσημη ανακοίνωση.
Σε βάρος τόσο του ίδιου όσο και των τεσσάρων συνεργατών του έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Σύμφωνα με τη βελγική δικαιοσύνη, οι εισαγγελείς πρέπει να παραπέμψουν τους υπόπτους ενώπιον δικαστή, ο οποίος έχει 24 ώρες στη διάθεσή του για να αποφασίσει αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει το ένταλμα σύλληψης. Τυχόν εφέσεις μπορούν να καθυστερήσουν τη διαδικασία μέχρι 45 ημέρες.
Κατά τη διάρκεια δηλώσεών του το Σάββατο, ο Κάρλες Πουτζδεμόν είχε απευθύνει έκκληση «για ενωμένο πολιτικό μέτωπο εν όψει των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου», προκειμένου να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης. Μάλιστα, σε άλλη του τοποθέτηση, δεν δίστασε να εκφράσει τη θέση πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος για την προεδρία της Καταλονίας. Σε μια προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με τη Μαδρίτη, ο καθαιρεθείς πρόεδρος είχε προτείνει να καταθέσει ενώπιον των ισπανικών αρχών μέσω τηλεδιάσκεψης -αίτημα που απερρίφθη με συνοπτικές διαδικασίες από την κυβέρνηση Ραχόι.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σε πλήρη πολεμικό συντονισμό Ισραήλ και ΗΠΑ
Οι κατηγορίες πριν και μετά τον θάνατο του τραγουδιστή
Ο δούκας του Σάσεξ απέτισε φόρο τιμής στα θύματα των σφαγών που αποδίδονται στον ρωσικό στρατό στην Μπούτσα
Ο Τζον Άμπεντσαϊν έβαλε τέλος στη ζωή του, μετά από σύλληψη για υλικό παιδικής πορνογραφίας
Αποκαλύψεις του BBC - Στέγαζε γυναίκες σε πολυτελή διαμερίσματα, ενώ η βρετανική αστυνομία αρνούνταν να τον ερευνήσει
Συνεχίζεται η πίεση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους της
Τι κι αν το YouTube τον πετάει από την πλατφόρμα, ο influencer συνεχίζει τα ακραία challenges
Κύμα κυβερνοεπιθέσεων μέσω Signal πλήττει υψηλόβαθμους πολιτικούς και διπλωμάτες
«Κανείς δεν περνάει τα Στενά χωρίς την άδειά μας», δήλωσε ο υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ
«Η Ελλάδα παίζει ήδη ρόλο σταθεροποιητή και την επόμενη μέρα θα είναι ακόμη πιο κρίσιμη», τόνισε στην ATHENS VOICE o Αμερικανός διπλωμάτης
Ο αποκλεισμός του mobile internet έχει δυσαρεστήσει πολλούς Ρώσους τους τελευταίους μήνες
Όσα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες σε πολλές εταιρείες
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται σήμερα το βράδυ στο Ισλαμαμπάντ, μαζί με μια μικρή ομάδα αντιπροσώπων
Η συγκινητική ιστορία του πιτσιρικά που έκλεψε την παράσταση
Η ακρίβεια στα καύσιμα λόγω του πολέμου στο Ιράν και η οικονομική αβεβαιότητα βουλιάζουν τα ποσοστά αποδοχής του
Η μακροσκελής ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές στην ιστορία της Ιαπωνίας, δεύτερη σε έκταση μετά από εκείνη του 2025 στο Όφουνατο
Επιχειρησιακό πλαίσιο για το Άρθρο 42.7 με φόντο τις δηλώσεις Τραμπ
Γυναίκα περιγράφει τη διαδικασία λίγο πριν το τέλος
Έκθεση προειδοποιεί για ζοφερές προοπτικές το 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.