Κοσμος

Πόσα γνωρίζεις αλήθεια για τον Κάρλες Πουτζδεμόν;

112491-222742.jpg
Μυρσίνη Λιοναράκη
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
379924-783677.jpg

Μαλλί - κάσκα

Η φωτογραφία του έχει δημοσιευθεί σε όλες τις μεγάλες εφημερίδες παγκοσμίως και τα πλάνα με το πρόσωπό του έχουν μπει σε όλα τα σπίτια μέσα από την τηλεόραση και το ίντερνετ. Οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στο χαρακτηριστικό μαλλί του με διάφορους ευφάνταστους τρόπους πρώτον γιατί αυτό απαιτεί ένας καλός τίτλος ή λεζάντα και δεύτερον γιατί το μαλλί του είναι πράγματι το κάτι άλλο. Πολλοί μιλούν για το κούρεμα – κάσκα, άλλοι για το μαλλί που θυμίζει Playmobil,  κάποιοι το παρομοιάζουν με το μαλλί του Χάρυ Πότερ ενώ κάποιοι άλλοι αναφέρονται σε αυτό ως «το στυλ Beatles». Συχνά αναφέρεται ότι η άκρως εντυπωσιακή αυτή φράντζα που κρύβει το μισό του μέτωπο, κρύβει μαζί και μία μεγάλη ουλή από ένα τροχαίο ατύχημα που είχε νεότερος.

Beatles

Φαίνεται ότι δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που τον συγκρίνουν με μέλος των Beatles. Σε μία ισπανική εφημερίδα και σε ρεπορτάζ σχετικό με τον καταλανό πολιτικό, έχει γραφτεί ότι η γιαγιά του, του έλεγε συχνά από τότε που ήταν μικρό παιδί ότι «Μοιάζεις με κάποιον από τους Beatles». Δεν ξέρουμε αν είναι τυχαίο, αλλά φαίνεται να του αρέσει και η μουσική των σκαθαριών. Ο ίδιος δεν φαίνεται να χαλιέται από τη συζήτηση περί Beatles όπως βλέπουμε στο παρακάτω βίντεο όπου παίζει κιθάρα και τραγουδάει με παρέα το Let it Be.

Τίτλος γαλλικού άρθρου που μιλάει για «χτένισμα Beatles»

 

Ζαχαροπλάστης ήταν ο μπαμπάς σου;

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ναι, όχι μόνο ο μπαμπάς του αλλά και ο παππούς του ήταν ζαχαροπλάστες. Στο Αμέρ, την πόλη που γεννήθηκε, ο πατέρας του και η μητέρα του διατηρούσαν και διατηρούν ακόμα μεγάλο ζαχαροπλαστείο με οικογενειακή παράδοση. Μάλιστα στο google maps διακρίνεται εύκολα το «κατάστημα κέικ» όπως μεταφράζεται στα ελληνικά με την επιγραφή Pastisseria Puigdemont, στην καρδιά της πόλης και πολύ κοντά στο δημαρχείο. Πατώντας μάλιστα στο λινκ μπορείτε να δείτε και φωτογραφίες από το εσωτερικό του μαγαζιού στο οποίο ο πολιτικός έζησε όλα τα παιδικά του χρόνια ανάμεσα σε γλυκά, πάστες, κουλουράκια και κέικ.  

Το οικογενειακό ζαχαροπλαστείο όπως φαίνεται στο google maps

Πρώην διορθωτής

Μπορεί να δηλώνει πρώην δημοσιογράφος – και πράγματι ήταν – όπως η καριέρα του στον τύπο ξεκίνησε από χαμηλά, όταν το 1982 έπιασε δουλειά στην εθνικιστική εφημερίδα Punt Abui ως διορθωτής – επιμελητής κειμένων. Με τα χρόνια βέβαια το άστρο του έλαμψε και κατέληξε γρήγορα αρχισυντάκτης στην ίδια εφημερίδα πηδώντας δύο δύο τα σκαλιά της επαγγελματικής ανέλιξης. Άλλωστε οι βασικές του σπουδές είναι λογοτεχνία και γλωσσολογία και οι σχέσεις του με τις γλώσσες εξαιρετική.

Εγώ ο ξένος

Ο Puigdemont φαίνεται να είχε μία εμμονή να δείχνει συνέχεια ότι είναι ένας ξένος στην Ισπανία και ότι δεν έχει καμία σχέση με τη χώρα. Τα παραδείγματα είναι πολλά και συχνά γελοία. Η εφημερίδα El Pais σε ρεπορτάζ της αναφέρει ότι για χρόνια ο πολιτικός όταν έφτανε σε κάποιο ξενοδοχείο, αντί για την κανονική του ισπανική ταυτότητα, έδινε στη ρεσεψιόν μία ταυτότητα καταλανική, ένα καταφανώς άκυρο χαρτί και καθόλου επίσημο που δεν πιστοποιεί τίποτα και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να παίξει τον ρόλο μίας ταυτότητας ή ενός διαβατηρίου – ιδίως στο εξωτερικό. Η τρέλα του φτάνει σε τέτοιο σημείο που επιλέγει να ταξιδεύει με διεθνής πτήσεις ακόμα και μέσα στη χώρα του, για να φαίνεται πάντα ότι έρχεται από το εξωτερικό ή ότι ταξιδεύει στο εξωτερικό, ανάλογα με τη διαδρομή. Για να πάει ακόμα και από την Βαρκελώνη στην πρωτεύουσα Μαδρίτη, επιλέγει διαδρομές μέσω Παρισιού ή Βρυξελλών για να τονίζει έτσι ότι ταξιδεύει όχι μέσα στη χώρα του (που θεωρεί την Καταλονία) αλλά στο εξωτερικό, όπως θεωρεί την υπόλοιπη Ισπανία. Ακόμα και όταν ταξιδεύει οδικώς, επιλέγει αυτοκινητόδρομους που οι ταμπέλα των διοδίων γράφει «peatge» στα καταλανικά, αντί του «peaje» στα ισπανικά.

Estelada

Η σημαία της Καταλονίας, η λεγόμενη estelada, είναι προφανές ότι είναι κάτι πολύ σημαντικό για τον ίδιο. Ο θρύλος λέει ότι μικρό παιδί ακόμα, παρακάλεσε την γιαγιά του να του πλέξει μία τέτοια σημαία με τις χαρακτηριστικές κίτρινες και μπλε ρίγες. Μάλλον όχι αυτήν την ίδια πλεκτή και φτιαγμένη από τα χέρια της γιαγιάς του, αλλά μία άλλη υφασμάτινη ίδια σημαία βάζει να ανεμίζει στο μπαλκόνι του δημαρχείο, όταν εκλέγεται δήμαρχος της Χερόνας το 2011 σε ηλικία 49 ετών. Λέγεται ότι ήταν το πρώτο πράγμα που έκανε μπαίνοντας στο δημαρχείο, βγάζοντας από την θέση της την ισπανική σημαία που βρίσκονταν εκεί πάντα, όπως προβλέπει ο ισπανικός νόμος για τα δημόσια κτήρια.

Πολύγλωσσος

Η γλωσσομάθειά του είναι εντυπωσιακή και εντυπωσιάζει κυρίως τους Ισπανούς που δεν έχουν και τις καλύτερες σχέσεις με τις ξένες γλώσσες. Ο ισπανικός τύπος αναφέρει συχνά ότι ακόμα και η σχέση του με την καταλανική γλώσσα είναι ιδιαίτερη, αφού μιλάει μία πολύ πιο επίσημη και ψαγμένη γλώσσα από την καθομιλουμένη, χρησιμοποιώντας λέξεις σπάνιες και παλιές που μόνο οι ειδικοί ή οι γλωσσολόγοι κατέχουν τέλεια. Εκτός όμως από ισπανικά και καταλανικά, ο Puigdemont μιλάει τέλεια τα αγγλικά και τα γαλλικά ενώ πλέον έχει μάθει πολύ καλά και τα ρουμάνικα, χάρη στη Ρουμάνα σύζυγό του Marcela.

Με τη γυναίκα του Marcela

Τουιτεράκιας

Λέγεται ότι ένα από τα μεγάλα του πάθη είναι το ίντερνετ και ειδικότερα τα social media. Ήδη από το 2007 είχε λογαριασμό στο twitter με το όνομα @KRLS (από το μικρό του όνομα, Carles). Με βάση ισπανικά δημοσιεύματα, είναι από τους πρώτους Καταλανούς που βγαίνει τον αέρα των κοινωνικών δικτύων και δεν αργεί να γίνει μόδα. Σήμερα τον ακολουθούν πάνω από 550.000 άτομα ενώ ένα μήνα πριν ήταν περίπου 150.000 λιγότεροι και παραμένει ιδιαίτερα ενεργός στις αναρτήσεις του. Μέχρι πρόσφατα για φωτογραφία τοίχου στην πρώτη σελίδα του λογαριασμού του είχε μία καταλανική σημαία που ανέμιζε. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ ποστάρει κυρίως αποκλειστικά θέματα πολιτικά, γράφει στα καταλανικά, τα γαλλικά ή τα αγγλικά και αποφεύγει τα ισπανικά.

Η παλιότερη πρώτη σελίδα του twitter του με την καταλανική σημαία και τους μόλις 337.000 followers τον Σεπτέμβριο

Game of Thrones

Για χάρη της Χερόνα, της πόλης της οποίας υπήρξε δήμαρχος, έφτασε μέχρι τα γραφεία των παραγωγών της σειράς Game of Thrones για να τους πείσει να γυρίσουν ένα επεισόδιο εκεί. Μάλιστα έδωσε σκληρή μάχη και το προσπάθησε πολύ, καθώς δεν ήταν εύκολο να πειστεί μια τέτοιου μεγέθους εταιρία παραγωγής όπως η HBO να φτάσει μέχρι την Ισπανία για λίγα πλάνα. Όλα αυτά δεν τα έκανε μόνο επειδή είναι φαν της σειράς, αλλά γιατί επιδίωκε την μέγιστη προβολή και διαφήμιση της πόλης του. Τα στελέχη της αντιπολίτευσης στον δήμο, του καταλογίζουν μάλιστα ότι το μόνο θετικό που πρόσφερε ως δήμαρχος στην περιοχή, ήταν αυτά τα λίγα γυρίσματα που πραγματοποιήθηκαν τελικά εκεί.

Από το επεισόδιο του Game of Thrones στη Χερόνα

Πεισματάρης

Σε μία πρόσφατη βιογραφία του που εκδόθηκε το 2016, ο Carles Porta, φίλος του και δημοσιογράφος τον περιγράφει σαν έναν άνθρωπο τίμιο με χαρακτήρα δρομέα μεγάλων αποστάσεων. «Έχει ένα βασικό προτέρημα που αποτελεί συγχρόνως και μειονέκτημα: είναι απίστευτα πεισματάρης!», αναφέρει. Στο ίδιο βιβλίο περιλαμβάνονται και ανώνυμες μαρτυρίες από πολιτικούς συμμάχους και αντιπάλους που αρκετές συμφωνούν στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για έναν πολιτικό βαθιά διανοούμενο και με μεγάλη μόρφωση και παιδεία. Όλοι επίσης συμφωνούν ότι είναι μαχητικός και το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας έχει γίνει δεύτερη φύση του και αποτελεί από τότε που ήταν μικρό παιδί μία πραγματική εμμονή.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ