Κοσμος

Έκκληση Πουτζδεμόν για ενωμένο πολιτικό μέτωπο

«Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκκληση για ενωμένο πολιτικό μέτωπο εν όψει των εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου απηύθυνε ο καθαιρεθείς πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Κταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος παραμένει στις Βρυξέλλες. Στόχος, όπως είπε, είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια απόσχισης της επαρχίας από την Ισπανία και να καταγγελθεί η προφυλάκιση πρώην μελών της περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Πουτζδεμόν, ο οποίος κατέφυγε στο Βέλγιο μετά την καθαίρεση της κυβέρνησής του έπειτα από την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, δήλωσε χθες Παρασκευή ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα για τις εκλογές από τις Βρυξέλλες.

«Ήρθε η ώρα να ενώσουν τις δυνάμεις τους όλοι οι δημοκράτες. Για την Καταλονία, για την ελευθερία των πολιτικών κρατουμένων και για την δημοκρατία», έγραψε ο αυτονομιστής Καταλανός ηγέτης στο Twitter με hashtag "llistaunitaria.cat", μια ιστοσελίδα που καλεί τα κόμματα να κατέβουν ενωμένα στις κάλπες εναντίον της κυβέρνησης της Μαδρίτης.

Η Ισπανία έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Καταλανού ηγέτη και των τεσσάρων συνεργατών του που βρίσκονται στο Βέλγιο. Και οι πέντε κατηγορούνται για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο Πουτζδεμόν δήλωσε χθες έτοιμος να συνεργαστεί με τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι οι ισπανικές δικαστικές αρχές είναι πλέον πολιτικοποιημένες.