Κοσμος

Το σκέφτεται για άσυλο ο Πουτζδεμόν

Με τον λαό διχασμένο και την περιφέρεια χωρίς κυβέρνηση, ο ηγέτης της Καταλονίας βρήκε καταφύγιο στο Βέλγιο

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378987-782053.jpg
EPA-EFE/ANDREU DALMAU

Το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta και το El Periodico de Catalunya ανέφεραν το μεσημέρι της Δευτέρας ότι ο Πουτζδεμόν ενδέχεται να ζητήσει άσυλο στο Βέλγιο, όπου βρίσκεται αυτήν τη στιγμή, μαζί με τα άλλα πέντε μέλη της περιφερειακής κυβέρνησής του.

Εν τω μεταξύ, η άμεση διακυβέρνηση της Καταλονίας από την κεντρική ισπανική κυβέρνηση τέθηκε σε εφαρμογή, καθώς οι δημόσιοι υπάλληλοι εμφανίσθηκαν στις εργασίες τους παρά τις εκκλήσεις για ανυπακοή, ενώ καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας ανακοίνωσαν πως θα συμμετάσχουν στις πρόωρες εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου, αποδεχόμενα έτσι εμμέσως την καθαίρεση της περιφερειακής κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ισπανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο Πουτζδεμόν αναχώρησε για το Βέλγιο με μέλη της παυθείσας κυβέρνησής του.

Ο υπουργός Μετανάστευσης του Βελγίου είχε δηλώσει την Κυριακή πως η χορήγηση ασύλου στον Κάρλες Πουτζδεμόν από το Βέλγιο «δεν θα ήταν μια μη ρεαλιστική πιθανότητα», αν το ζητήσει ο ίδιος. Το Βέλγιο είναι μία από τις λίγες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στις οποίες οι Ευρωπαίοι πολίτες μπορούν να ζητούν πολιτικό άσυλο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ