Κοσμος

Διαδηλώσεις κατά της σεξουαλικής βίας στη Γαλλία

#metoo, το σύνθημα που κυριάρχησε 

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378837-781713.jpg

Διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Γαλλίας πραγματοποιήθηκαν σήμερα, με τους συμμετέχοντες να καταγγέλλουν περιστατικά παρενόχλησης, σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού που έχουν ζήσει. Όλα αυτά ακολουθώντας ακολουθώντας το παράδειγμα των γυναικών που έχουν μοιραστεί τα προσωπικά βιώματά τους στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας τις ετικέτες #metoo" και #Balancetonporc".

Οι διαδηλωτές, γυναίκες αλλά και άνδρες, κρατώντας πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα όπως «Metoo», «Metoo, ήμουν 19 ετών», «Metoo από έναν συνάδελφο», κατέκλυσαν την πλατεία Δημοκρατίας στο Παρίσι, ενώ ανάλογες κινητοποιήσεις έλαβαν χώρα και στην επαρχία.

Την πρωτοβουλία για τη διαδήλωση ανέλαβε η δημοσιογράφος Καρόλ Γκαλάν η οποία απηύθυνε κάλεσμα προκειμένου το #metoo -μια τάση που ξεκίνησε μετά την αποκάλυψη του σεξουαλικού σκανδάλου με τον παραγωγό του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Ουάινστιν- να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις από ένα δημοφιλές hashtag στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Αληθινά περιστατικά

Η 18χρονη Μαργκό, σερβιτόρα στο επάγγελμα, περιέγραψε πώς ένας συνάδελφός της τής «τσιμπούσε τις γάμπες στις σκάλες». Όταν εκείνη ανέφερε το γεγονός στον προϊστάμενό της, εκείνος απευθύνθηκε στον συνάδελφό της. Κατόπιν ωστόσο επέστρεψε λέγοντάς της ότι «αυτός ήταν ο τρόπος του να επικοινωνεί». Η Μαργκό παραιτήθηκε, όπως η ίδια είπε, δίνοντας το παρόν στη συγκέντρωση στην Πλατεία Δημοκρατίας.

Άλλοι κρατούσαν την φωτογραφία μιας γυναίκας που χάθηκε, ενός θύματος κακοποίησης: «Metoo όμως εκείνη δεν βρίσκεται πλέον εδώ για να το πει. Τί θα έλεγε η Σάρα;» έλεγαν.

Στο Μπορντό μια νεαρή γυναίκα ξέσπασε σε κλάματα όταν αφηγήθηκε ότι τη βίασαν σε ηλικία 18 ετών, ενώ μια άλλη γυναίκα αποκάλυψε ότι δεν έχει ποτέ πει στους γονείς της ότι όταν ήταν 15 ετών τη νάρκωσαν και τη βίασαν: «Δεν μιλάτε για αυτό, δεν θέλετε αυτό να προκαλέσει θόρυβο στους κόλπους της οικογένειάς σας, μεταξύ των προσώπων του περιβάλλοντός σας».

Και στη Μασσαλία, περίπου 100 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, όπως ακριβώς στη Λιόν όπου ένα πανό έγραφε «125 γυναίκες σκοτώθηκαν το 2016». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ