Κοσμος

Η Καταλονία κηρύσσει κατά 99% ανεξαρτησία στις 6 το απόγευμα

Πριν η Μαδρίτη επιβάλλει άρση αυτονομίας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την ανεξαρτησία της θα κηρύξει η Καταλονία σήμερα Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα ( 6 ώρα Ελλάδας), εκτός συγκλονιστικού απροόπτου.

Λεπτομερέστερα,  η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας αναμένεται να γίνει στο τοπικό κοινοβούλιο, ακριβώς την ώρα που μια 27μελής επιτροπή της ισπανικής Γερουσίας στη Μαδρίτη θα ξεκινήσει να συζητά την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας της Καταλονίας, την οποία και θα εγκρίνει,  οπότε θεωρείται βέβαιο ότι αύριο Παρασκευή, η Μαδρίτη θα ενεργοποιήσει  το άρθρου 155 του ισπανικού Συντάγματος και θα προχωρήσει στην αναστολή.

Με την κίνησή τους, οι αυτονομιστές ηγέτες της Βαρκελώνης προλαβαίνουν τώρα  τη Μαδρίτη, ενώ ο πρόεδρος της Καταλονίας κ. Κάρλες Πουτζντεμόν είχε δηλώσει ότι έτσι κι αλλιώς δεν επρόκειτο να μιλήσει στην ισπανική Γερουσία,  η οποία τον έχει καλέσει.

Υπενθυμίζεται ότι η αυτονομία της Καταλονίας είχε θεσπιστεί μετά την πτώση του φασιστικού καθεστώτος Φράνκο (1976), αλλά ο κ. Ραχόι την είχε μειώσει κατά πολύ, επιφέροντας το πρόσφατο Δημοψήφισμα, το οποίο η Μαδρίτη δεν αναγνώρισε και προσπάθησε να το εμποδίσει, αλλά αυτό έγινε και παρήγαγε αποτελέσματα υπέρ του «Ναι».