Κοσμος

Φόβοι από την άρνηση Πουτζδεμόν να εμφανιστεί στην ισπανική Γερουσία

Ενδέχεται  να κηρύξει μονομερώς απόσχιση από την Ισπανία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378274-780851.jpg

Η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες για το τι θα πράξει ο πρόεδρος της Καταλονίας όταν θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της τοπικής Βουλής, όπου δεν αποκλείεται να κηρύξει μονομερώς απόσχιση από την Ισπανία. Εναλλακτική αλλά πολύ δύσκολη λύση θα ήταν η κήρυξη περιφερειακών εκλογών.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν ακύρωσε αιφνιδιαστικά τα σχέδιά για εμφάνισή του ενώπιον της ισπανικής Γερουσίας την Παρασκευή, όπου και αναμένεται να επικυρωθεί οριστικά η μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής και η καθαίρεση της κυβέρνησής του.

Η εξέλιξη αυξάνει τις ανησυχίες για το τι θα πράξει ο κ. Πουτζδεμόν όταν θα μιλήσει αύριο Πέμπτη στην Ολομέλεια της καταλανικής Βουλής, όπου δεν αποκλείεται να κηρύξει μονομερώς απόσχιση από την Ισπανία.

«Φαίνεται ξεκάθαρο ότι ο Κάρλες Πουτζδεμόν επέλεξε τη χείριστη των επιλογών, εφεξής αυτός είναι υπεύθυνος», έγραψε στο Twitter ο ηγέτης του καταλανικού τμήματος του Λαϊκού Κόμματος, που κυβερνά στην Ισπανία.

Η κεντρική ισπανική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει βία ώστε να διασφαλίσει την τήρηση της συνταγματικής τάξης.

Εναλλακτική λύση για τον κ. Πουτζδεμόν είναι να κηρύξει πρόωρες εκλογές στην Καταλονία, σε έναν πολιτικό ελιγμό για να προλάβει την απευθείας διακυβέρνηση της περιοχής από τη Μαδρίτη.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος προειδοποίησε νωρίτερα ότι τυχόν κήρυξη πρόωρων εκλογών από την τοπική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αναστρέψει την μερική αναστολή του αυτοδιοίκητου της περιοχής, όπως προβλέπεται από το Άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος.

Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε νωρίτερα από την πλευρά του ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 155 του Συντάγματος ήταν η «μοναδική» δυνατή λύση σχετικά με την Καταλονία, μετά την διενέργεια του δημοψηφίσματος ανεξαρτητοποίησης της 1ης Οκτωβρίου και της άρνησης του κ. Πουτζδεμόν να αποκηρύξει κάθε πρόθεση απόσχισης.

Ο κ. Ραχόι εξέφρασε την ελπίδα ότι η εφαρμογή του Άρθρου 155 στην Καταλονία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια και ότι στόχος είναι η διενέργεια τοπικών εκλογών το ταχύτερο δυνατό.

Ξεκαθάρισε όμως ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν προτού αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.