Κοσμος

«Παραλογισμός»: 7.000 μωρά πεθαίνουν κάθε μέρα στον κόσμο

Αποκαρδιωτική η ετήσια έκθεση του ΟΗΕ για την παιδική θνησιμότητα

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο αριθμός των παιδιών που χάνουν τη ζωή τους πριν συμπληρώσουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους έχει μειωθεί δραματικά. Ωστόσο, το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει ανησυχητικά υψηλό δεδομένου ότι το 2016 καταγράφηκαν 5,6 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών στον κόσμο.

Η ετήσια έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την παιδική θνησιμότητα αναφέρει ότι κατά μέσο το 2016 πέθαιναν 15.000 παιδιά την ημέρα, όλα από ασθένειες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και θεραπευτεί.

Ακόμα πιο αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία της θνησιμότητας νεογνών. Οι θάνατοι μωρών τις πρώτες 28 ημέρες της ζωής δεν μειώνονται με τους ίδιους ρυθμούς που έχουν μειωθεί οι θάνατοι μεταξύ των παιδιών ηλικίας από ένα μήνα έως 5 έτη. Κάθε μέρα στον κόσμο πεθαίνουν 7.000 μωρά στον κόσμο.

Το 1990 είχαν καταγραφεί 12,6 εκατομμύρια θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών στον κόσμο. «Τα καλά νέα είναι ότι η ανθρωπότητα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας από το 1990 στο σήμερα», δήλωσε ο συντονιστής της έκθεσης του ΟΗΕ, Ντάνζεν Γου. «Ο αριθμός των νεκρών παιδιών είναι ο χαμηλότερος στη σύγχρονη ιστορία. Οι επενδύσεις των τελευταίων δεκαετιών έχουν αποφέρει καρπούς στη διάσωση παιδιών και νεογνών». Ωστόσο, σημείωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας.

Η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στον κόσμο είναι η Σομαλία με 133 θανάτους σε 1.000 γέννες. Το αντίστοιχο ποσοστό στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τον Guardian, είναι 4 θάνατοι σε κάθε 1.000 γέννες.

Ένα εκατομμύριο νεογνά κάθε χρόνο πεθαίνουν το πρώτο 24ωρο της ζωής τους και κοντά στο 1 εκατομμύρια μωρά πεθαίνουν μέσα στην πρώτη εβδομάδα από τη γέννησή τους. Οι περισσότεροι θάνατοι νεογνών καταγράφονται σε χώρες της νότιας Ασίας και της υπό Σαχάριας Αφρικής. Ακολουθούν οι: Ινδία, Πακιστάν, Νιγηρία, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και Αιθιοπία.

Ο ΟΗΕ σημειώνει ότι τα παιδιά του κόσμου χρειάζονται καλύτερους προγεννητικούς ελέγχους, εμβόλια, μαίες και φυσικά ριζικές αλλαγές στα συστήματα υγείας.

Πνευμονία, διάρροια, ελονοσία ευθύνονται για το ένα τρίτο των θανάτων παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών. «Είναι παράλογο και αδιανόητο το 2017 να υπάρχουν ακόμη θάνατοι παιδιών λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της γέννας», δήλωσε στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας.